Fiscus vraagt 8 miljoen mensen belastingaangifte te doen

Gepubliceerd op 29 februari 2016 om 17:21

Ongeveer acht miljoen mensen ontvangen dit jaar een uitnodiging om belastingaangifte te doen.

fiscus-vraagt-8-miljoen-mensen-belastingaangifte-doen-1.jpgHet gaat om 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers, meldt het ministerie van Financiën maandag.

Van 1 maart tot 1 mei is het mogelijk om aangifte inkomstenbelasting over 2015 te doen. Mensen krijgen dus ook dit jaar niet één, maar twee maanden de tijd om aangifte te doen.

Dat is volgens staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) nodig, omdat er een limiet zit op het aantal mensen dat tegelijkertijd aangifte kan doen. Door een extra maand aan te houden, raken de systemen van de Belastingdienst minder snel overbelast.

Mensen die op tijd uitstel aanvragen en dat ook krijgen, hebben nog de mogelijkheid om hun aangifte later in te sturen.

Vooraf ingevuld

Voor ongeveer zes miljoen mensen is de aangifte volledig vooraf ingevuld. Bij de rest is die grotendeels al ingevuld. De aangifte-app is geschikt voor mensen die verwachten dat ze de vooraf ingevulde informatie niet hoeven aan te vullen of te wijzigen.

De Belastingdienst verwerkt ruim 200 miljoen gegevens voor het van tevoren invullen van aangiftes. Het gaat onder andere om gegevens over inkomens, spaargeld, hypotheken en pensioenen. Die informatie ontvangt de fiscus van onder meer werkgevers, banken, gemeenten, verzekeraars en onderwijsinstellingen.

In spotjes en op reclameposters worden mensen opgeroepen om hun vooraf ingevulde aangifte te controleren en waar nodig aan te vullen. Mensen die voor 1 april aangifte doen, horen in juni of ze nog geld terugkrijgen of moeten betalen.

Volgens het ministerie van Financiën worden er dankzij het van tevoren invullen van gegevens twee tot drie keer minder fouten gemaakt.

Digitaal

Dit jaar kan de aangifte nog zowel digitaal als op papier ingevuld worden. Een papieren versie moet wel telefonisch aangevraagd worden.

Vorig jaar is zo'n 97 procent van de aangiftes digitaal ingevuld en verzonden. Staatssecretaris Wiebes verwacht dat dit jaar 98 procent kiest voor een online aangifte.

De Belastingdienst zal geleidelijk steeds minder brieven versturen en alle post volledig digitaal verzenden. Daarom worden mensen opgeroepen om hun Berichtenbox van MijnOverheid te activeren. Zo'n 3,6 miljoen mensen hebben hun Berichtenbox inmiddels geactiveerd.

Wiebes zei maandag bij de aftrap van de campagne dat de online belastingaangifte opnieuw veiliger is gemaakt. Onder meer de beveiliging tegen zogenoemde DDoS-aanvallen is verbeterd. De bewindsman wilde geen verdere details daarover delen.

Hulp

"Mijn moeder doet al zelf online aangifte. Mijn schoonmoeder laat het online door haar dochter doen. Online is niet alleen handig voor de mensen die het zelf doen maar ook voor diegenen die hulp bieden", stelt Wiebes.

Hij erkent wel dat er altijd een groep zal blijven die hulp nodig heeft bij de digitale aangifte. De fiscus houdt in de gaten welke ondersteuning nodig is.

Mensen die dit jaar hulp willen bij het het invullen van hun aangifte, kunnen daarvoor op 37 locaties van de Belastingdienst terecht. Vorig jaar zijn ongeveer 138.000 aangiftes vanaf een dergelijke locatie verstuurd.

Verder zijn er nog 109.000 aangiftes binnengekomen via hulp bij aangifte verzorgd door ouderenbonden en zo'n 260.000 via vakbonden.

Ook is het mogelijk om telefonisch vragen te stellen. En verder werkt de Belastingdienst samen met openbare bibliotheken. In bibliotheken worden digibeten en mensen zonder computer geholpen met belastingzaken.

De Belastingdienst heeft ruim 11,6 miljoen aangiftes inkomstenbelasting over 2014 binnengekregen. Dat was iets meer dan het aantal aangiftes over de twee voorgaande jaren. Toen ging het om zo'n 11,2 miljoen aangiftes.

Bron: http://www.nu.nl/ Door: NU.nl/ANP/ Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.