AFM wil onafhankelijke blik op derivatendossiers

Gepubliceerd op 1 maart 2016 om 15:31

Onafhankelijke deskundigen gaan zich nogmaals buigen over de manier waarop banken zijn omgegaan met klachten van mkb-klanten over rentederivaten.

afm-wil-onafhankelijke-blik-derivatendossiers-1.jpgDat staat in een brief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarover minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de Tweede Kamer dinsdag heeft ingelicht.

Banken verkochten in het verleden op grote schaal beleggingsproducten waarmee ondernemers zich indekten tegen een mogelijke stijging van de rente op hun kredieten. Daarbij bleef vaak onderbelicht dat zij juist risico liepen als de rente daalt. Toen die situatie zich voordeed, kwamen sommige bedrijven in financiële moeilijkheden.

Afgelopen december bleek dat banken gedupeerde klanten, ondanks herhaaldelijk aandringen door de AFM, nog onvoldoende compensatie hebben geboden. Daarom wil de toezichthouder nu onafhankelijke experts naar de dossiers laten kijken. 

Dat gebeurt op uniforme wijze, op grond van vooraf gestelde, gedetailleerde richtlijnen. Deze moeten de "interpretatieruimte" van banken minimaliseren. 

Drie deskundigen

Om die richtlijnen op te stellen heeft het ministerie van Financiën drie deskundigen aangesteld. Hoogleraar risicomanagement Theo Kocken en de juristen Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe zullen daarbij samenwerken met de banken zelf.

ABN AMRO, ING , Rabobank, Van Lanschot en SNS hebben aangegeven dat ze instemmen met deze aanpak. Ook bankenvereniging NVB is positief. 

Read the whole article at: http://www.nu.nl/economie/4222787/afm-wil-onafhankelijke-blik-derivatendossiers.html

Bron: http://www.nu.nl/economie/ Door: ANP/NU.nl Foto: 123RF

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.