UWV en Sociale Verzekeringsbank gaan niet fuseren

Gepubliceerd op 16 maart 2016 om 14:19

Uitkeringsinstantie UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zullen niet fuseren.

uwv-en-sociale-verzekeringsbank-gaan-niet-fuseren-2.jpgMinister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft dat gezegd. 

Het kabinet heeft de mogelijkheid van een fusie onderzocht. Volgens topambtenaren kon er met een samengaan mogelijk honderden euro's bespaard worden, omdat de organisaties dezelfde doepgroep bedienen en vergelijkbare werkprocessen hebben. 

Onderzoeksbureau Panteia concludeerde eerder na een evaluatie juist dat het geen goed idee is om de organisaties te fuseren, omdat de taakverdeling nu helder is. Ook vreest het bureau dat een fusie veel geld en energie zouden kosten.

Moloch

GroenLinks reageert positief op het uitblijven van een fusie. "Beide organisaties hebben een turbulent jaar achter de rug. Er is nu rust nodig", zegt Kamerlid Linda Voortman. Volgens haar wordt er met een fusie alleen maar "een groot moloch” gecreëerd waar "iedereen in verdwaalt".

Het UWV is onder meer verantwoordelijk voor het uitvoeren van werknemersverzekeringen, zoals de WW en Wajong. De instantie beoordeelt wie waar recht op heeft en zorgt ook voor re-integratie van werklozen.

De SVB is uitvoerder van volksverzekeringen. Deze organisatie regelt dat de kinderbijslag, het AOW-pensioen, het persoonsgebonden budget (pgb) en de nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) worden uitgekeerd.

Bron: www.nu.nl/ Door: NU.nl Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.