Fibonacci eist tot €10 mln van BinckBank

Gepubliceerd op 5 april 2016 om 14:47

Beleggersvereniging Fibonacci eist van BinckBank een schadevergoeding die kan oplopen tot €10 mln.

BeleggersverenigingFibonacci.pngVia een bodemprocedure hoopt de Leidse beleggersclub gecompenseerd te worden voor de geleden verliezen toen Binck in januari vorig jaar de portefeuille van Fibonacci liquideerde.

De eis bestaat uit €5,5 mln voor het directe verlies dat bij de liquidatie werd geleden, en een nader te bepalen bedrag voor de sindsdien misgelopen winsten. Volgens Fibonacci, dat via een schaduwportefeuille de waardeontwikkeling van de geliquideerde optiecontracten bijhoudt, kan dat bedrag oplopen tot €10 mln, zo blijkt uit een maandag verzonden persbericht.

'Bemoedigende resultaten'

BinckBank liquideerde op 26 januari in korte tijd de miljoenenportefeuille van 16.000 optiecontracten van Fibonacci wegens een 'sterk vermoeden van misleiding'. Volgens de broker zou Fibonacci-oprichter Hans van Brussel de 102 leden van zijn beleggingsclub ten onrechte een jaarlijks rendement van 30% in het vooruitzicht stellen en tussentijds bemoedigende resultaten hebben gerapporteerd, terwijl hij in werkelijkheid forse verliezen leed. Ook zou Van Brussel hebben geopereerd als vermogensbeheerder zonder dat hij de daarvoor benodigde vergunning had.

Keurige uitleg

In een kort geding en een daaropvolgend hoger beroep heeft de rechter sindsdien geoordeeld dat Binck daarmee fout zat. Weliswaar is de optiestrategie van Van Brussel omstreden en ongebruikelijk, maar hij werd keurig uitgelegd op de website van Fibonacci. Twijfel over de vergunningplicht van Fibonacci rechtvaardigde bovendien niet de gehele liquidatie van de portefeuille, aldus de rechter.

Van Brussel geeft in een reactie tegen het FD aan met zijn bestuur nog wel bij BinckBank in gesprek geweest te zijn over een mogelijke schikking, maar vond het geboden bedrag 'veel te laag'.

Reactie

In een schriftelijke reactie bevestigt BinckBank de ontvangst van de dagvaarding, maar de bank betwist aansprakelijkheid. 'Met deze dagvaarding wordt geen concreet bedrag aan schadevergoeding gevorderd. Volgens de dagvaarding is de precieze schade niet concreet te begroten en dient deze in een vervolgprocedure te worden vastgesteld', aldus de reactie. BinckBank geeft verder aan de dagvaarding nader te bestuderen.

Op de Amsterdamse beurs eindigde het aandeel maandag vlak.

http://fd.nl/economie-politiek/ Redactie FD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.