Nederlandse industrie kreeg te veel gratis emissierechten

Gepubliceerd op 28 april 2016 om 14:02

Nederlandse industriƫle bedrijven hebben te veel kosteloze certificaten voor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) toegewezen gekregen, en niet te weinig zoals zij zelf menen.

nederlandse-industrie-kreeg-veel-gratis-emissierechten--1.jpgMaar het Europees Hof van Justitie oordeelde donderdag dat de verdeling van de certificaten niet achteraf kan worden aangepast.

Europese bedrijven krijgen van hun overheid jaarlijks een aantal zogenoemde emissierechten cadeau, de rest moeten zij zelf bijkopen.

De Europese Commissie bepaalde in 2013 hoeveel certificaten in de jaren tot en met 2020 mogen worden verstrekt. Dat aantal daalt jaarlijks. Het is de bedoeling dat daardoor de prijs van CO2-uitstoot stijgt, zodat bedrijven gestimuleerd worden klimaatvriendelijker te werken.

Karig

Enkele Nederlandse en andere Europese bedrijven, waaronder Shell, DSM, AkzoNobel, Dow Chemical en Exxon, stapten naar de rechter omdat zij vonden dat zij te karig bedeeld zijn. Uiteindelijk kwamen die zaken bij het EU-hof terecht.

Hoewel deze nu stelt dat de Europese Commissie te ruimhartig is geweest bij de vaststelling van het aantal gratis uit te delen emissierechten, kunnen de bedrijven dit niet achteraf laten corrigeren. Wel moet Brussel binnen tien maanden met een nieuwe verdeling komen voor de komende jaren.

Door: ANP Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.