Top bij Robeco vertrekt

Gepubliceerd op 17 mei 2016 om 17:12

De resterende topmannen en vrouw van Robeco vertrekken eveneens. President commissaris Bert Bruggink, ceo David Steyn, en op termijn ook het laatst resterende bestuurslid van de oude garde Leni Boeren, vertrekken.

Naamloos-543.pngHun exit werd vanochtend aangekondigd in een persbericht mede namen de Japanse grootaandeelhouder Orix, dat 90,05% van de aandelen bezit. Orix kocht die aandelen in juli 2013 voor ruim €1,9 miljard van de Rabobank.

Orix-topman Makoto Inoue legt in de verklaring uit dat het huidige Robeco wordt opgesplitst in een Holding – waarvan het vermoeden bestaat dat de zetel naar Londen verhuist – en een asset manager – die in Rotterdam gevestigd blijft.

De Japanners pogen met deze structuur naar eigen zeggen aan te sluiten bij de internationaal gangbare organisatievorm. Critici zien er een ‘staatsgreep’ van Tokio in. Vorige maand vertrokken al twee bestuurders met slaande deuren. Zij stapten op omdat ze zich zorgen maakten over de gang van zaken, en met name de gebrekkige governance. 

Bert Bruggink, de gevierde oud cfo van de Rabobank, was pas sinds 1 januari president commissaris. Vorige week gingen er al geruchten over het opstappen van Bruggink, die zich volgens een insider hoogst ongelukkig zou voelen met de gang van zaken. Steyn zit pas sinds 1 november bij Robeco. Tussen Steyn en de rest van de raad van bestuur boterde het totaal niet.

Orix wil via Robeco en de andere bedrijven onder de holding, zoals het Amerikaanse Harbor Capital Advisors, Transtrend, Robeco, RobecoSAM, Boston Partners groeien naar een beheerd vermogen van naar schatting zo'n €600 miljard, meer dan tweemaal de omvang van Robeco vandaag de dag.

Door Redactie Telegraaf.nl/Edwin van der Schoot Foto: Thijs Rooimans

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.