Vakantiegeld in aantocht: het wat, waarom, wie en hoe

Gepubliceerd op 18 mei 2016 om 21:52

Sommigen kijken er al tijden naar uit en volgende week is het zover: dan krijgen miljoenen Nederlanders weer vakantiegeld op hun rekening gestort.

Twee op de drie geven het uit, maar bijna de helft van de jongeren doet dat niet, blijkt uit onderzoek. Hoe zit het eigenlijk met dat extraatje?

Waarom krijgen we vakantiegeld?

Begin vorige eeuw werd de voorloper van het vakantiegeld ingevoerd: het betaald verlof. Werknemers konden vrij nemen, maar velen konden zich geen vakantiereis veroorloven. Dat kost immers extra geld. In de jaren 60 werd daarom een extra uitbetaling naast het normale loon ingevoerd, het vakantiegeld.

Zo konden alle werknemers - ook die met minder financiële armslag - op reis gaan. Door het geld in een keer, kort voor de zomer, uit te keren werden werknemers geprikkeld het ook echt aan vakantie uit te geven. Het idee was dat ook het bedrijfsleven er baat bij zou hebben. Werknemers die op vakantie gaan zouden langer fit en gemotiveerd blijven.

Overigens is het tegenwoordig mogelijk voor werknemers van sommige bedrijven, waaronder ING en Philips om het vakantiegeld per maand te laten uitkeren. Dan krijg je dus maandelijks meer op je rekening gestort.

Wie krijgen er eigenlijk een extraatje?

Werknemers met een vaste baan krijgen vakantiegeld, meestal zo'n 8 procent van het bruto jaarsalaris (ongeveer een maandsalaris dus). Dat is wettelijk vastgelegd. Maar ook mensen die een uitkering van het UWV krijgen, ontvangen in mei 8 procent vakantiegeld. Mensen in de bijstand krijgen ook vakantiegeld, 5 procent van hun jaarlijkse uitkering. Het geld kan wel, door de gemeente die het uitkeert, gebruikt worden om schulden af te betalen.

Ook ouderen krijgen een vakantie-uitkering, zowel een percentage van de AOW als een percentage van het pensioen. Dat laatste percentage verschilt per pensioenfonds. De enigen, behalve kinderen, die geen vakantiegeld krijgen zijn zzp'ers. Zij worden geacht zelf te sparen.

En hoe is het voor de bedrijven die het moeten betalen?

Voor de meeste bedrijven is het geen probleem. Die houden er het hele jaar rekening mee dat er in mei meer moet worden betaald. Voor bedrijven die niet goed draaien, kan het wel een flinke hobbel zijn. Sommige bedrijven hebben zo weinig geld in kas dat ze aan werknemers vragen om de betaling van het vakantiegeld uit te stellen. Ze betalen het dan bijvoorbeeld in delen uit in de maanden juni, juli en augustus.

Volgens vakbond CNV gaan sommige bedrijven zelfs zover dat ze het vakantiegeld helemaal niet uitbetalen. Dat gebeurt vooral in de taxibranche, de land- en tuinbouwsector en het goederenvervoer. Werknemers kunnen dan een vordering indienen en maken dan ook aanspraak op rente op het vakantiegeld. In de taxibranche is in de cao afgesproken dat werkgevers een boete moeten betalen van tien procent als het vakantiegeld niet voor 31 mei wordt overgemaakt.

Door: Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.