Uitgaven in 2015 aan pgb's helft meer dan geraamd

Gepubliceerd op 19 mei 2016 om 19:30

Tegenvaller van 426 miljoen op Volksgezondheid

De chaos bij de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) resulteert in een forse tegenvaller voor het kabinet. Het bedrag dat gemoeid is met die budgetten, waarmee hulpbehoevenden zelf zorg kunnen regelen, kwam vorig jaar uit op de helft meer dan begroot - een tegenvaller van 426 miljoen euro.

Naamloos-676.pngHet kabinet dacht dat de pgb's in 2015 810 miljoen euro zouden kosten. Nu blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van Volksgezondheid dat de budgetten 1,2 miljard euro hebben gekost.

De wijze van uitbetalen van de pgb's veranderde vorig jaar en dat liep uit op een chaos. Om de controle te verbeteren en fraude tegen te gaan nam de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling over van de zorgkantoren. Voordat de SVB tot uitbetaling overgaat, moet door hulpbehoevenden een reeks formulieren zijn ingediend, die zijn goedgekeurd door de gemeente of door het zorgkantoor. Deze formulierenstroom kwam vorig jaar niet goed op gang, waardoor de uitbetaling in het honderd liep. Verantwoor

delijk staatssecretaris Martin van Rijn besloot tot versnelde uitbetaling en controle achteraf.

Dit resulteert volgens het ministerie van Volksgezonheid, Welzijn en Sport in een forse tegenvaller. Er is 50 procent meer uitbetaald dan geraamd, in totaal 1.236 miljoen euro.

Dat is fors minder dan de afgelopen jaren, doordat de eisen voor toekenning van een pgb zijn aangescherpt. Voorheen kostten de pgb's voor ongeveer 120 duizend hulpbehoevenden jaarlijks rond de 2,4 miljard euro. Voor 2015 ging het kabinet uit van eenderde daarvan, 810 miljoen euro, als alternatief voor zorg in instellingen. In 2015 kregen nog 33 duizend mensen een pgb om zelf zorg thuis te regelen als alternatief voor zorg in een verzorgingshuis, verpleeghuis of gehandicapteninstelling. De 1,2 miljard uitgegeven aan pgb's in 2015 heeft alleen op deze groep betrekking.

De pgb's die gemeenten toekennen als alternatief voor zorg die zij via de WMO of Jeugdwet moeten leveren, worden door de gemeenten betaald aan de SVB.

Door Redactie Volkskrant: Gijs Herderscheê Foto: ANP

images-28.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.