FNV helpt zorg terug te claimen

Gepubliceerd op 24 mei 2016 om 09:42

De FNV wil mensen helpen die door de gemeente gekort zijn op huishoudelijke zorg. In paginagrote advertenties in de landelijke dagbladen roept de vakbond gedupeerden om zich bij de vakbond te melden.

Naamloos-847.pngVolgens een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep moeten gemeenten de huishoudelijke hulp leveren die nodig is onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten mogen niet zeggen dat ze geen geld genoeg hebben en moeten maatwerk leveren, aldus de rechter.

De FNV zegt dat de gedupeerden recht hebben op hetzelfde aantal uren huishoudelijke zorg als voor de herindicatie door de gemeente. De vakbond biedt aan te helpen met het schrijven van een brief aan de gemeente om die zorg te claimen.

Er wordt veel gebeld, zegt de FNV desgevraagd. Zoveel zelfs, dat het telefoonteam vanochtend moest worden opgeschaald. Er zijn nu zo'n zeventig medewerkers van een callcenter en vijf FNV'ers actief die de telefoon aannemen. Hoeveel gedupeerden er de eerste uren hebben gebeld, kon de vakbond niet zeggen.

Bezuinigingen

440.000 mensen hebben via de Wmo nu recht op hulp bij de huidhouding. Gemeenten hebben van de landelijke overheid extra geld gekregen en zijn sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van de huishoudelijke zorg. 

Het overhevelen van de zorg naar de gemeenten maakte deel uit van de bezuinigingen van het kabinet van VVD en PvdA.  

Door: Redactie NOS: Foto TSN THUISZORG/ NOS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.