Aantal banen winkelbranche neemt toe ondanks failliet V&D

Gepubliceerd op 1 juni 2016 om 12:00

Het groeiende consumentenvertrouwen en de toenemende koopkracht jagen de vraag naar werk in de detailhandel verder aan. In de winkelbranche ontstaan komende tijd nog altijd de meeste vacatures, blijkt uit nieuwe voorspellingen voor de arbeidsmarkt door uitkeringsinstantie UWV.

Naamloos-1199.pngHet wegvallen van een grote keten als V&D, waar 10.000 mensen werkten, kostte recent weliswaar veel banen. Maar bij voordeelwinkels, het luxesegment en webshops komt juist weer veel werk beschikbaar.

Dit levert ongeveer 13.000 banen op, wat neerkomt op een groei van 0,7 procent in 2016 en 0,9 procent in 2017. Daarmee is de werktoename bij winkels overigens wel lager dan vorig jaar, toen er hier nog 15.000 arbeidsplaatsen bijkwamen.

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij het UWV, wijst erop dat consumenten niet zozeer minder zijn gaan besteden, maar ze geven hun geld tegenwoordig op een andere manier uit.

Minder WW-uitkeringen
Geholpen door het economisch herstel komen er dit jaar in totaal waarschijnlijk 114.000 werknemersbanen en plekken voor zelfstandigen bij in Nederland, en volgend jaar 95.000. Het UWV denkt mede hierdoor minder WW-uitkeringen hoeven uit te geven, al zullen dit er voorlopig nog wel meer zijn dan voor de crisis.

Vooral voor de uitzendbranche zijn de vooruitzichten goed. En voor het eerst sinds 2008 neemt de hoeveelheid werk in de bouw weer toe. Het UWV voorziet ook voor de thuiszorg weer een groei van de werkgelegenheid. Vorig jaar leidden overheidshervormingen hier nog tot een grote leegloop, maar inmiddels is voor de sector weer extra geld beschikbaar gekomen. In de financiële sector is voorlopig nog sprake van banenkrimp.

Witjes stelt dat de arbeidsmarkt nog steeds bezig is met een inhaalslag. Veel nieuwe banen hebben volgens hem betrekking op flexibel werk. Ook de beperkte baankansen van vijftigplussers blijven een punt van zorg.

 

Werkloosheid Europa
De werkloosheid in de eurolanden is in april licht gedaald. Zo'n 63.000 Europeanen vonden die maand een nieuwe baan. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat zijn in de eurozone nog 16,4 miljoen mensen werkloos. In Nederland was de werkloosheid 6,4 procent, aldus Eurostat.

De laagste werkloosheid in de EU werd gemeten in Tsjechië (4,1 procent) en Duitsland (4,2 procent), dat een nieuw historisch laag niveau heeft bereikt volgens het Duitse federale arbeidsbureau. Griekenland en Spanje stonden bovenaan met respectievelijk 24,2 en 20,1 procent.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.