'Zowel Air France als KLM moet orde op zaken stellen'

Gepubliceerd op 11 juni 2016 om 11:51

De Franse regering is het ermee eens dat beide bedrijven in de luchtvaartalliantie Air France-KLM orde op zaken moeten stellen en dat dit niet ten koste mag gaan van elkaar.

Naamloos-1605.png

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag gezegd nadat hij donderdag contact had gehad met zijn Franse collega.

Het kabinet verzet zich tegen het overhevelen van internationale vluchten van KLM naar Air France. De piloten van Air France gaan zaterdag, net als het EK voetbal in Frankrijk op stoom komt, voor een paar dagen staken. Ze zijn tegen kostenbesparingen en willen vluchten van KLM naar hun eigen luchtvaartmaatschappij overzetten.

Dijsselbloem herhaalde dat de Nederlandse mogelijkheden om druk te zetten beperkt zijn. De Nederlandse staat is maar een kleine aandeelhouder in alleen KLM. De minister stelt daarom dat het vooral van politieke druk moet komen. Volgens de minister zijn de politieke contacten ''gelukkig'' goed.

"Echte invloed moet gewoon komen van de relatie met Frankrijk en het belang van goede samenwerking. Daar zijn wij het politiek met de Fransen over eens", aldus Dijsselbloem.

Zelfstandig

Vicepremier Lodewijk Asscher zei vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad ook dat er altijd gepraat kan worden, maar niet over het verplaatsen van winstgevende vluchten naar Frankrijk. 

Het is volgens hem bovendien maar de vraag of KLM het alleen zou hebben gered, zonder de overname door Air France in 2004. Ook nu ligt een zelfstandig voortbestaan niet voor de hand, zei Asscher.

Samenwerken in de luchtvaart is volgens hem de enige manier om te overleven. ''Als je een intercontinentaal netwerk wilt bieden, kun je dat niet in je eentje doen", zei hij.

Staking

Air France verwacht zaterdag bijna 20 procent van zijn vluchten te moeten annuleren door de staking. Daarbij kunnen naar verwachting ruim 90 procent van de langeafstandsvluchten en 90 procent van de binnenlandse vluchten worden uitgevoerd. Ongeveer een kwart van de middenlangeafstandsvluchten van en naar Parijs Charles de Gaulle moet worden afgeblazen.

De pilotenvakbonden bij Air France hebben opgeroepen tot een staking van 11 tot en met 14 juni, waardoor hun actie samenvalt met de start van het EK voetbal in Frankrijk. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod.

5 miljoen euro

De staking kost Air France naar schatting ruim 5 miljoen euro per dag. De impact is wel kleiner dan in september 2014, toen het bedrijf twee weken lang slechts een halve dienstregeling kon draaien. Dat kostte uiteindelijk ongeveer 0,5 miljard euro.

Air France waarschuwde dat zaterdag op het laatste moment nog vluchten kunnen worden geannuleerd. Reizigers mogen hun vlucht desgewenst kosteloos uitstellen en worden geadviseerd de vluchtschema's goed in de gaten te houden. De staking betreft alleen Air France. Vluchten van KLM ondervinden geen last van de acties.

Air France zal zolang de staking duurt dagelijks de verwachte gevolgen voor de volgende dag melden.

Door: ANP Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.