Irene (46) bouwde veel te weinig pensioen op: 'Niet je kop in het zand steken'

Gepubliceerd op 4 juli 2016 om 15:15

Het lijkt misschien nog ver weg. Maar weet jij of je genoeg geld hebt als je met pensioen gaat? Irene Wiggers schrok zich een hoedje toen ze zag hoe weinig ze had opgebouwd. "Die boodschap krijg je niet graag." Gelukkig heeft ze nog tijd om er iets aan te doen.

naamloos-1951.png

Irene (46) en haar echtgenoot hebben samen een bedrijf. Zoals zoveel generatiegenoten maakten ze zich geen seconde druk om hun pensioen. "Maar voor onze eigen werknemers is het goed geregeld", zegt Irene. "Als eigenaar moet je daar toch ook bij stilstaan. Dus hebben we het door iemand op een rijtje laten zetten."

Confronterend rekensommetje

Dat is nu anderhalf jaar geleden. En Irene schrok zich suf toen het rekensommetje gemaakt was. "Dat was even confronterend", zegt ze. "We dachten dat we genoeg zouden hebben. Maar als we straks net zo willen leven als nu, dan moeten we alle zeilen bijzetten."

Hoeveel jaren blijf je nog werken? Wat kun je in die tijd verdienen? Dat waren vragen die aan de orde kwamen. De oplossing hakte erin: elke maand 10 procent van het salaris opzij zetten. De rest van het geld moet uit hun bedrijf komen. "Op jaarbasis al met al een behoorlijk bedrag", zegt Irene.

Harde waarheid

Het was een 'harde waarheid', zegt ze. "Hadden we er niet naar gekeken, dan hadden we straks onze AOW gehad en een heel klein pensioentje. Dan hadden we, om maar eens wat te noemen, niet meer in ons huis kunnen blijven wonen."

Van het geld dat ze opzijzetten, hadden ze nu heel wat leuke dingen kunnen doen. Maar het is misschien wel belangrijker, zegt Irene, 'om ook later leuke dingen te kunnen blijven doen'. Dus: "Nu iets inleveren om straks wat comfortabeler te kunnen leven."

Pensioen komt op de laatste plek
Ze ziet om zich heen dat meer mensen 'de kop in het zand steken' als het op hun pensioen aankomt. "Het is ook wel iets dat bij ondernemen hoort. Je bent heel druk met je bedrijf, het pensioen komt op de laatste plek. Je realiseert je niet goed hoeveel geld er eigenlijk mee gemoeid is. Om het goed in beeld te krijgen, moet je het laten uitrekenen."

Eigenlijk had ze dat een paar jaar eerder moeten laten doen, realiseert ze zich nu. "De omstandigheden waren er niet naar. Maar nu gaan we ervoor. Voor onszelf, voor de kinderen. De schouders eronder zetten. De komende paar jaar worden belangrijk."

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.