'Huurder moet WOZ-waarde van woning opvragen'

Gepubliceerd op 11 augustus 2016 om 08:56

Huurders die al bijna de maximale huurprijs betalen, doen er goed aan de WOZ-waarde van hun woning op te vragen.

Naamloos-2327.pngDat stelt belangenvereniging Woonbond.

Vanaf 1 oktober telt de WOZ-waarde namelijk mee voor berekenen van de maximale huurprijs van een huurwoning. 

Het bedrag wordt opgenomen in het woningwaarderingsstelsel (WWS). Dat is hetpuntensysteem waarmee de maximale huur voor een woning wordt vastgesteld.

Huurverlaging

"Als de maximaal toegestane huur van een woning onder de prijs zakt die huurders nu betalen, kunnen zij nu al een huurverlaging per 1 oktober aanvragen", aldus de Woonbond.

Huurders kunnen de WOZ-waarde opvragen bij hun gemeente of verhuurder. Gemeenten moeten de WOZ-beschikking vanaf 2016 ook aan huurders verstrekken.

"Specifiek huurders met een gepeperde huur die in een minder populaire wijk in een stad wonen of in een krimpregio, maken daardoor kans op huurverlaging."

Begin augustus verschijnt op de website van de Huurcommissie een hulpmiddel waarmee de maximale huurprijs volgens de nieuwe methode berekend kan worden.

Utrecht

Minister Stef Blok van Wonen schreef eerder in een Kamerbrief dat de gemiddelde maximale huurprijs in Utrecht en Amersfoort zal dalen. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag stijgt de gemiddelde maximale huur juist. Maar in specifieke wijken of straten moet de huur mogelijk toch omlaag.

Als blijkt dat de huur volgens het de nieuwe puntentelling juist omhoog mag, dan mag de verhuurder dat bij bestaande contracten niet zomaar aanpassen. De verhuurder mag een keer per jaar de huur verhogen met een maximumpercentage dat de overheid elk jaar vaststelt.

Krimpgebied

Met het huidige puntensysteem heeft een woning in een krimpgebied dezelfde maximale huurprijs als een vergelijkbaar pand in een gewilde wijk van Amsterdam. Daarbij wordt gekeken naar de oppervlakte en voorzieningen van een woning.

Door de waarde van een woning mee te wegen, wordt meer rekening gehouden met de gewildheid en de locatie van een huurhuis. Het nieuwe puntensysteem geldt alleen voor zelfstandige sociale huurwoningen. Voor woningen in de vrije huursector en studentenkamers verandert er niets.

Door: NU.nl / ANP Foto: Foto: Thinkstock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.