'Zelfstandige schilders proberen onder pensioenplicht uit te komen'

Gepubliceerd op 14 augustus 2016 om 09:47

Zelfstandige schilders proberen onder de pensioenplicht uit te komen door bijvoorbeeld hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) aan te passen.

Naamloos2-270.png

Volgens voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw schrijven sommige zelfstandige schilders zich in als klusser of onderhoudsbedrijf om zo geen pensioen af te dragen.

"Er is veel weerstand tegen het pensioenfonds", zegt Verhoef tegen de krant. Zijn organisatie maakte eerder bezwaar tegen de regel uit 1951 die bepaalt dat niet alleen schilders in loondienst, maar ook zelfstandige schilders verplicht zijn zich aan te sluiten bij het pensioenfonds BPF Schilders. Zij moeten zowel het werkgeversdeel als het werknemersdeel van het pensioen inleggen.

Verhoef stelt dat zzp'ers vooral moeite hebben met hoe het fonds functioneert. "Verkeerde premienota's, geen antwoord op vragen en het fonds toont geen enkele compassie als een schilder een tijdje geen werk heeft. Dan moet de premie toch gewoon betaald worden", zegt hij tegen het FD. Ook vinden de zelfstandigen dat de plicht niet past bij hun ondernemerschap.

Zelf regelen

De krant citeert een 65-jarige anonieme zelfstandige schilder die zijn inschrijving bij de KvK veranderde om de regels te omzeilen. "Een van de redenen dat ik voor mezelf begonnen ben, was juist dat ik m'n pensioen zelf wilde regelen", zegt de ondernemer die drie jaar aan de slag is als zelfstandige.

Ook vindt hij dat er niet voldoende overblijft van de premie die hij zou moeten inleggen. Hij erkent op deze manier wel lagere tarieven te kunnen rekenen dan zijn concurrenten.

Gelijk speelveld

Het pensioenfonds voor schilders zet vijf medewerkers in om ervoor te zorgen dat ook de zzp'ers pensioenpremies afdragen. De pensioenuitvoerder van het fonds zegt dat dit wordt gedaan om "een gelijk speelveld" voor alle schilders te realiseren.

Startende schilders krijgen eerst een brief en worden daarna gebeld. "We worden ook wel eens door concurrerende schilders gebeld dat iemand als schilder werkt", zegt Koos Huitema van pensioenuitvoerder PGGM tegen de krant. Hij is een van de vijf speurders.

Huitema gaat op bezoek bij schilders die zich bijvoorbeeld voordoen als klusjesman en bekijkt hun boekhouding. Ook wordt gekeken naar hoe schilders zich op sociale media presenteren.

Minder premie

Schilders die te weinig fiscale winst maken om de premie te kunnen betalen, hoeven minder pensioenpremie in te leggen, benadrukt Huitema. Ook kunnen ze kiezen voor een lagere pensioenopbouw, waardoor de premie wat lager uitvalt.

Het minimum ligt op 116 euro bruto per vier weken. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. "Daarmee komt een schilder op een pensioen van 6.000 euro op jaarbasis", aldus Huitema.

Overigens zou 90 procent van de schilders de pensioenplicht gewoon direct accepteren.

Door: NU.nl / ANP Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.