PvdA wil tuchtstelsel bankiers op de schop

Gepubliceerd op 19 augustus 2016 om 12:43

De PvdA wil dat het huidige tuchtstelsel voor bankiers wordt aangepakt. Op dit moment beschikt de sector over een zelfregulerend orgaan, maar de partij wil dat veranderen.

Naamloos-2547.png

"Het tuchtrecht voor banken werkt niet op deze manier", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer donderdag tegen NU.nl.

In de toekomst moeten wat de PvdA betreft rechters uitmaken welke boetes of andere straffen worden opgelegd wanneer werknemers in de financiële sector zich misdragen.

Woensdag meldde Het Financieele Dagblad (FD) dat vier Rabobank medewerkers een schikking hebben getroffen vanwege hun betrokkenheid bij het manipuleren van de Libor- en Euribor-rente. Zij moesten tussen de 750 en 3.000 euro betalen. Een ex-medewerker van de bank kreeg een boete van 1.500 euro en een berisping. 

Nijboer noemt die bedragen "een lachertje" voor de personen in kwestie. De schikking werd gesloten met toezichthouder Dutch Securities Institute (DSI), het zelfreguleringsorgaan van de Nederlandse effectenbranche. 

"Het is alsof hooligans de hele stad kort en klein slaan en vervolgens voor straf maar een uurtje hoeven vegen", aldus de PvdA'er.

Eigen vlees

Donderdag zei hoogleraar accountancy aan Nyenrode Marcel Pheijffer tegen de Volkskrant dat er een apart college bij een rechtbank moet komen met een beroepsinstantie. "Dat is maatschappelijk gezien per definitie geloofwaardiger. Bovendien voorkomt je het verwijt van de slager die zijn eigen vlees keurt", zei Pheijffer. Nijboer kan zich in deze opzet goed vinden.

De sociaaldemocraat vraagt zich af hoe het kan dat het DSI sinds 1999 "slechts" tien bankiers heeft geroyeerd, terwijl de financiële sector sinds die tijd alles behalve vlekkeloos heeft gefunctioneerd. "We hebben een enorme financiële crisis achter de rug, de woekerpolisaffaire speelde en het derivatendrama is in volle gang", somt Nijboer op.

Hij gaat schriftelijke vragen stellen aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) over het tuchtstelsel en de rol van de DSI daarin.

Dijsselbloem liet donderdag al weten "niet onder de indruk te zijn" van de zelfregulering van de financiële sector in deze zaak.

Door: NU.nl/Edo van der Goot

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.