Hoge Raad steunt beleggers in aandelenleasezaak Dexia

Gepubliceerd op 5 september 2016 om 14:54

De Frans-Belgische bank Dexia heeft een nederlaag geleden bij de Hoge Raad. Die oordeelt vandaag dat bezitters van aandelenleasecontracten meer mogelijkheden hebben om hun schade op de bank te verhalen.

Naamloos2-340.png

Dexia moet sommige beleggers zelfs volledig compenseren.

De uitspraak van de Hoge Raad versterkt een al bestaande schaderegeling. Zo is er goed nieuws voor beleggers die een aandelenleaseproduct via een tussenpersoon kochten: volgens de rechters mogen beleggers hun volledige restschuld en betaalde rente verhalen op Dexia, als de tussenpersoon niet bevoegd was om te adviseren over aandelen.

Restschulden

Van de jaren negentig tot kort na 2000 kochten zo'n 400.000 Nederlandse beleggers een aandelenleaseproduct. Velen deden dat bij Dexia - een bank die inmiddels als 'bad bank' is bestempeld en waarvan 94,4 procent van de aandelen in handen zijn van de Belgische staat. 

Beleggers dachten met het product te sparen, maar in feite waren ze aan het beleggen met geleend geld. Toen de internetbubbel barstte, bleken de aandelen niets meer waard en bleven veel beleggers zelfs met een restschuld achter.

Oplossing

Klanten waren boos en meenden dat Dexia ze niet correct geïnformeerd had over de aandelenleasecontracten. Er werd vervolgens een commissie ingesteld die in 2007 met een oplossing kwam: de bank zou tweederde van de restschuld voor haar rekening nemen. Dexia deed dat echter niet in alle gevallen en sleepte sommige beleggers voor de rechter.

Door: Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.