Vijandig bod van Nationale-Nederlanden op Delta Lloyd

Gepubliceerd op 6 oktober 2016 om 14:37

Verzekeraar NN Group, de moeder van Nationale-Nederlanden, wil concurrent Delta Lloyd overnemen.

Naamloos2-724.png

NN heeft een vijandig bod uitgebracht op Delta Lloyd van 2,4 miljard euro, in contanten.

Volgens topman Lard Friese probeert NN al langere tijd Delta Lloyd te bewegen tot gesprekken, maar tot nu toe houdt Delta Lloyd de boot af. Met het naar buiten brengen van het overnamebod is de strijd pas goed losgebarsten. Wellicht dat andere verzekeraars ook in beweging komen. Van verzekeraar Vivat, van onder meer Reaal en Zwitserleven, is bekend dat het belangstelling heeft voor Delta Lloyd.

Delta Lloyd laat in een persbericht weten dat de raad van bestuur en de raad van commissarissen met hun juridische en financiële adviseurs het overnamevoorstel en bod bestuderen. Op 2 oktober kwam de brief van NN met "een voorwaardelijk, ongevraagd voorstel om de bedrijven te combineren" en op 3 oktober heeft Delta Lloyd NN laten weten het "in beraad te nemen".

Koers

Op de Amsterdamse beurs sloot het aandeel Delta Lloyd met een winst van 28 procent. NN biedt 5,30 euro per aandeel Delta Lloyd, bijna 30 procent boven de slotkoers van gisteren. De prijs is laag vergeleken met ruim twee jaar geleden, toen een aandeel nog meer dan 15 euro waard was. 

Vorig jaar noemde Friese een overname van Delta Lloyd al een optie. NN wil met Delta Lloyd de grootste worden in Nederlandse pensioen- en levensverzekeringen, en samen een sterke vermogensbeheerder vormen. NN is gerekend naar premie-inkomsten ruim twee keer zo groot en het beheerd vermogen is drie keer groter. 

Beide bedrijven samen hebben een premie-omzet van 13,2 miljard euro, 246 miljard euro onder beheer en een bankbalans van 18 miljard euro.

Versterking

Verzekeraars zoeken versterking en aansluiting bij elkaar. Ook minister Dijsselbloem van Financiën en De Nederlandsche Bank hebben aangedrongen op consolidatie in de sector. 

Verzekeraars hebben zwaar te lijden onder de lage rente, de aangescherpte kapitaalregels en de ingezakte markt voor beleggingsverzekeringen na de woekerpolisaffaire. Ook autoverzekeringen is voor veel verzekeraars een verliespost.

Overhoop

De beurswaarde van Delta Lloyd is op dit moment 1,9 miljard euro, die van NN 9 miljard euro. Delta Lloyd is de op drie na grootste verzekeraar in Nederland en de nummer twee op het gebied van levensverzekeringen. Het bedrijf heeft 4,2 miljoen klanten, in zowel Nederland als België, met verzekeringsmerken als Delta Lloyd en Ohra. 

NN Group heeft internationaal 15 miljoen klanten en is actief in Europa en Japan.

Bij Delta Lloyd werken 5700 mensen, bij NN 11.500. NN is de oude verzekeringspoot van ING. In 2014 werd de verzekeraar verzelfstandigd op last van Brussel vanwege de staatssteun die ING in 2008 kreeg.

Delta Lloyd heeft van de grote verzekeraars de laagste reserves, en lag vorig jaar overhoop met toezichthouder De Nederlandsche Bank over het risicovolle beleggingsbeleid en de buffers. Topman Niek Hoek stapte op. Uiteindelijk werd dit jaar met een aandelenemissie 650 miljoen euro opgehaald, waarmee de zwakke kapitaalbuffer werd opgekrikt.

Door de Redactie NOS: Foto: ANP/Hollandse Hoogte

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.