'Nordea geïnteresseerd in fusie met ABN AMRO'

Gepubliceerd op 11 oktober 2016 om 16:13

De Scandinavische bank Nordea wil volgens NRC samengaan met ABN AMRO. Over het voornemen zijn afgelopen zomer in het geheim gesprekken gevoerd, meldt de krant vandaag. Daarbij zou Nordea ook een voorstel hebben gedaan dat inmiddels door de Nederlandse staat is afgewezen.

download3-8.jpgVolgens de krant heeft president-commissaris Björn Wahlroos van Nordea onder meer gesproken met ABN-topman Gerrit Zalm. Ook was er een ontmoeting gepland met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. NRC stelt een memo te hebben die het NLFI voorafgaand aan het gesprek van Dijsselbloem aan de bewindsman stuurde ter voorbereiding. Het NLFI is de stichting die namens de Staat de aandelen in ABN AMRO beheert.

Dat het voorstel van Nordea is afgewezen baseert de krant op ingewijden. Uit de memo zou ook blijken dat het NLFI Dijsselbloem adviseerde om de toenaderingspoging van de hand te wijzen. De stichting noemt de plannen van het Scandinavische concern ,,financieel onaantrekkelijk en uiterst risicovol, zo niet praktisch onuitvoerbaar''.

ABN AMRO, NLFI en het ministerie van Financiën weigeren desgevraagd commentaar te geven. Een zegsman van Nordea laat weten ,,nooit op dit soort speculaties in te gaan''.

Nordea is veel groter dan ABN AMRO. Bij de bank met hoofdkantoor in Stockholm werken ongeveer 30.000 mensen. Het ligt voor de hand dat Nordea bij de fusie de dominante partij zou worden. Volgens NRC streefden de Scandinaviërs naar een zogeheten omgekeerde overname via een aandelenruil. Op die manier zou de bank op papier naar Nederland verhuizen en dus een euroland als vestigingsadres krijgen.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.