Britse supermarkt weet een 'Marmageddon' te voorkomen

Gepubliceerd op 14 oktober 2016 om 13:57

Het dreigement van Tesco aan Unilever om het bij de Britten zo geliefde Marmite uit de schappen te halen, lijkt te hebben gewerkt. Unilever ziet af van een prijsverhoging van 10 procent voor de zoute pasta. De Britten halen opgelucht adem.

download1-57.jpg

Unilever was tot groot ongenoegen van het Britse volk van plan de prijs van het zoute goedje flink omhoog te gooien, nu de koers van het pond sterk is gedaald. Tesco, de grootste supermarktketen aan de andere kant van het Kanaal, besloot daarop om de producten van Unilever te boycotten. 

Een van de producten die daardoor uit de schappen dreigde te verdwijnen is Marmite, een kruidenpasta waaraan de Britten al meer dan honderd jaar verknocht zijn. Ze eten het op toast, puur of in combinatie met kaas. Ook gebruiken velen het als smaakmaker in warme gerechten. 

Sinds 2000 heeft Unilever het product in handen. Na de Brexit kelderde de koers van het pond waardoor de Brits-Nederlandse voedselleverancier zich genoodzaakt voelde de prijs van producten zoals Knorr, Persil, Ben&Jerry's en Chicken Tonight flink te verhogen. 

Tot grote opluchting van het Britse volk hebben Tesco en Unilever echter vandaag afspraken kunnen maken waardoor het niet zover hoeft te komen. De bedrijven laten weten in een persverklaring dat ze blij zijn dat de situatie naar ieders tevredenheid is opgelost. Wat de afspraken precies zijn is nog onduidelijk.

Marmageddon
In ieder geval lijkt de noodzaak van de Britse bevolking tot een 'Marmageddon', een mega-stormloop om de laatste potten Marmite in handen te krijgen, afgewend te zijn. Ook hoeft er niet overgestapt te worden op het Australische alternatief Vegemite, een doodzonde volgens sommigen.

Het Marmite-conflict wordt door de tegenstanders van de Brexit exemplarisch genoemd voor de negatieve consequenties van het vertrek uit de EU. De lege schappen zijn de schuld van Brexiteers, vinden zij. Want, zonder Brexit was het pond stabiel gebleven. Voorstanders van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU noemen het op hun beurt een politiek spel van Unilever. Deze verlaagde de prijzen van Marmite namelijk niet toen het wel goed ging met het pond.

Door de Redactie AD: Foto:  EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.