Ook poen voor zzp'er met pensioen

Gepubliceerd op 2 november 2016 om 12:35

Als een werknemer nooit aan zijn pensioen denkt, dan is het er in de meeste gevallen toch op een zekere dag. Dat geldt niet voor zelfstandigen. Die moeten zelf extra poen voor hun oude dag regelen.

Naamloos-4005.png

Dat klinkt natuurlijk allesbehalve leuk. Want een beetje zzp’er heeft het al druk genoeg met het eigenhandig binnenhalen van opdrachtgevers, het zelf regelen van die verrekte administratie en natuurlijk het vervaardigen van producten of leveren van diensten. De discipline die het vergt om dit alles voor elkaar te krijgen, is ook nodig voor het regelen van een comfortabele oude dag. Wie begint, dient zichzelf eerst een aantal vragen te stellen. Nog even geen zin in moeilijke vragen, ga dan door naar het kopje ’opties’.

1. Heb ik al ergens pensioen opgebouwd in een dienstverband en hoe is het nabestaanden pensioen geregeld?

„Het opgebouwde pensioen blijft staan”, zegt pensioenadvocaat Theo Gommer. „Maar een nabestaandenpensioen kan op opbouw- of risicobasis zijn geregeld. Een nabestaanden pensioen op risicobasis werkt hetzelfde als een gewone verzekering: betaal je geen premie, dan ben je niet verzekerd. Als je uit dienst treedt, betaal je geen premie meer. Zou je bijvoorbeeld een dag later komen te overlijden dan is er niets voor je partner.” Bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis krijgt de partner wel uitgekeerd.

 2. Hoeveel heb ik later nodig?

Dat is een vraag die iedere zelfstandige anders zal beantwoorden. „Je kunt natuurlijk voor 70% van de laatst verdiende inkomsten gaan, maar dat hoeft niet”, zegt Gommer. Om deze vraag te beantwoorden zul je jezelf nog meer vragen moeten stellen: Waar woon ik later? Heb ik een hypotheek afgelost? Heb ik ergens nog vermogen? Wil ik nog reizen? „Zo maak je een inventarisatie en kun je beter bepalen hoeveel je nodig hebt om van te leven”, aldus Gommer.

3. Hoeveel heb ik daar voor over?

„Laatst kwam er iemand bij mij van 58 die zei: ’Op mijn 65e verkoop ik mijn huis’. Op die manier komt er geld vrij voor het pensioen, maar sommigen willen hun huis niet verkopen”, vertelt Gommer. Ga na waartoe je bereid bent. „Niet minitieus maar in grote lijnen.” Wanneer wil je stoppen met werken? Hoeveel kun of wil je sparen voor een uitkering naast je AOW?

De opties

Eenmaal een beeld geschetst van de situatie nu en later, kan het opbouwen van pensioen beginnen.

 

AOW

Tenzij je niets extra’s wilt opbouwen natuurlijk. Dan krijg je in ieder geval, zoals iedere Nederlander, AOW. Het is waarschijnlijk niet voor niets dat de uitkering die voortkomt uit Algemene Ouderdoms Wet in de volksmond een verkleinwoord meekrijgt. Het AOW’tje is geen vetpot: 70% van het minimumloon. In 2016 is het nettobedrag €1.081,77 voor alleenstaanden en €745,43 voor stellen. Je wordt gekort op je AOW als je in het buitenland werkt, 2% voor elk jaar. Houd daar rekening mee als je zo’n reizende zzp’er bent die hecht aan een werkplek met een Balinese zonsondergang. Je kan het ontstane gat opvullen door extra premie te betalen, wat met terugwerkende kracht kan.

Lees het hele artikel op: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/pensioen/26935591/__Ook_poen_voor_zzp_er_met_pensioen__.html

Door de Redactie Telegraaf/DFT: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.