CZ verhoogt zorgpremie met 7,5 procent

Gepubliceerd op 8 november 2016 om 14:06

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de premie voor de basiszorgverzekering met 7,5 procent. Dat komt neer op een verhoging van 7,90 euro.

Naamloos2-983.png

De premie voor 2017 komt daarmee uit op 112,85 euro, maakt de verzekeraar woensdag bekend.

CZ stelt dat de premie onder de kostprijs ligt. De verzekerde verwacht in 2017 gemiddeld 125,20 euro aan zorgkosten per verzekerde te besteden. Het verschil betaalt CZ uit de eigen reserves.

Voor het bijpassen van het verschil trekt CZ 420 miljoen euro uit. Dat is 40 procent van de zogenoemde overreserve. Dat is het vermogen van CZ minus de financiële buffer die de verzekeraar volgens de wet moet aanhouden.

Onverstandig

"Meer van onze overreserve inzetten voor 2017 zou heel onverstandig zijn", zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren in een toelichting. "Dan moet onze premie het jaar erop, in 2018, met meer dan 20 procent omhoog. Daar durf ik bij onze verzekerden niet mee aan te komen."

Dit jaar heeft de verzekeraar 570 miljoen euro ingezet, waardoor de hoogte van de premie 15 euro onder de kostprijs kon blijven.

Basispakket

Volgens CZ moet de premie onder meer stijgen, omdat het basispakket is uitgebreid. Zo zijn onder andere noodzakelijke operaties aan bovenoogleden, medisch noodzakelijke besnijdenissen en therapieën voor patiënten met etalagebenen aan het basispakket toegevoegd.

Ook de beschikbaarheid van nieuwe en duurdere geneesmiddelen maakt dat de premie omhoog moet. De verzekeraar verwacht dat de zorgkosten de komende jaren met 3 tot 4 procent per jaar zullen blijven stijgen.

DSW

DSW maakte in september als eerste de premie voor 2017 bekend. Deze verzekeraar verhoogt de maandelijkse premie met 9,25 euro naar 108 euro. 

De verhogingen van CZ en DSW zijn groter dan het kabinet op Prinsjesdag heeft geraamd. Het kabinet ging uit van een gemiddelde premiestijging van 3,50 euro.

Door de Redactie  NU/ANP: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.