Aegon ziet kansen bij Trump, beurzen herstellen zich

Gepubliceerd op 10 november 2016 om 14:00

De financiƫle markten zijn de verrassing na de verkiezing van Trump helemaal te boven. De Amsterdamse effectenbeurs opende hoger ten opzichte van het slot van gisteren op 456 punten (+0,4 procent).

mediabox-248.jpg

Dat is ook het beeld op de andere Europese beurzen. Parijs (+0,6 procent) en Londen (+1 procent) en Frankfurt (+0,7 procent).

Verschillende Nederlandse bedrijven merken de gevolgen van de presidentsverkiezingen. Verzekeraar Aegon is de grootste buitenlandse verzekeraar in de Verenigde Staten. Het bedrijf ziet kansen nu Trump president wordt. Als voorbeeld noemt het bedrijf het plan om te investeren in infrastructuur.

"De wegen en de bruggen kunnen absoluut investeringen gebruiken", zegt Alex Wynaendts, topman van Aegon. "Daardoor krijg je ook meer vraag naar leningen voor die investeringen. Daardoor kan de rente stijgen en dat is goed voor ons en voor onze klanten."

"Amerikaanse wegen en bruggen kunnen absoluut investeringen gebruiken"

Aegon-topman Alex Wynaendts
 
Wynaendts denkt dat de Amerikaanse markt alleen maar interessanter wordt, bijvoorbeeld als Trump het zorgstelsel op de schop neemt. "In Amerika zie je dat individuen meer eigen verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld voor ziektekosten, sparen voor de toekomst en onderwijs van kinderen. Daar spelen we op in met onze pensioen- en verzekeringsproducten."

Een bedrijf dat direct nadeel ondervindt van de verkiezingen is Heineken. Dat bedrijf heeft verschillende brouwerijen in Mexico, onder meer voor de Amerikaanse markt. Het geld wordt verdiend in Mexicaanse peso's en die zijn door de uitslag een stuk minder waard geworden. Ten opzichte van de dollar daalde de peso gisteren met 8 procent. Heineken was gisteren de grootste daler op de beurs.

Ook Philips daalde. Dat bedrijf verkoopt veel medische apparaten aan Amerikaanse ziekenhuizen. Als het zorgstelsel op de schop gaat, kan dat ertoe leiden dat nieuwe aankopen worden uitgesteld. Dat was ook zo bij de komst van Obamacare.

Azië

Aziatische beurzen sloten eerder al met flinke winsten. De Japanse Nikkei eindigde 6,7 procent hoger, na het stevige verlies van 5,4 procent gisteren. De Hang Seng in Hongkong pluste 2 procent. Azië volgde het positieve sentiment van de Amerikaanse beurzen. Trumps verzoenende overwinningstoespraak haalde een hoop onrust bij beleggers weg. Die opluchting lijkt nu aan te houden.

De volatiliteitsindex VIX, die de beweeglijkheid van de handel in aandelen en daarmee de nervositeit op de beurs registreert, daalde gisteren met 27 procent. 

Door de Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.