Vanille uit Nederland, het zwarte goud?

Gepubliceerd op 10 november 2016 om 14:30

Nederlandse telers verwachten over drie jaar de eerste 'nedervanille' op de markt te brengen. Nu de eerste teeltresultaten gunstig zijn, en de prijs nog altijd hoog, hebben ze besloten om door te gaan met kweken.

mediabox-252.jpg

Schreeuwend duur, zo omschrijft onderzoeker Tycho Vermeulen van de Wageningen Universiteit de prijs van de specerij. De prijs van vanille is de laatste jaren sterk opgelopen. Inmiddels kost een stokje van 2 gram bij de supermarkt 3 euro. Per kilo komt dat neer op 1500 euro. Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod.

Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren. Precies op het goede moment, want de bloemen bloeien maar een dag. Peulen van de plant worden vaak gestolen terwijl ze nog niet helemaal rijp zijn. En door de verandering van het klimaat is de oogst niet altijd even goed.

Absurde prijzen

"De aanvoer uit andere landen wordt steeds lastiger. Dat drijft de prijs tot in het absurde op", zegt collega Filip van Noort van de Universiteit Wageningen. Hij experimenteert daarom samen met Vermeulen sinds 2012 hoe vanille hier het beste te produceren is. "In potentie is dit een mooi nieuw gewas voor de Nederlandse kassen."

Belangstelling is er. Specerijenfabrikanten en toprestaurants zouden de 'nedervanille' wel willen afnemen.

Zover is het nog niet, zegt Vermeulen. "Pas drie jaar nadat je geplant hebt, levert het productie op." De kweek is tot nu toe vooral om te experimenteren en niet om door te verkopen. Daarvoor is de schaal veel te klein.

Maar er is voldoende succes geboekt om door te gaan. De kwaliteit van de vanille is hoog en de opbrengst groeit. De eerste vier telers die bij het project betrokken zijn, hebben besloten om door te gaan met investeren. Ze gaan op grotere schaal planten kopen, waardoor over drie jaar de eerste nedervanille op de markt komt, is hun verwachting.

Door de Redactie NOS: Foto: MEREL STIKKELORUM NOS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.