Visdynastie zegeviert met sublieme Hollandse Nieuwe

Gepubliceerd op 22 juli 2016 om 08:36

Al jarenlang een topper en dit jaar absoluut de beste. Met als eindcijfer 10 wint Vishandel Gebroeders Simonis uit Scheveningen de AD Haringtest van 2016. Een geweldig haringjaar is het volgens de jury. 'Deze Hollandse Nieuwe haalt het beste uit de vakman.'

Naamloos-2244.png

,,Wil je op zeker hoog eindigen of neem je meer risico en ga je voor de winst?'' Met die vraag confronteert Dennis Simonis (42) enkele weken geleden zijn zoon Jordy als deze een beslissing moet nemen met welke partij haring hij wil proberen weer eerste te worden in de Nationale Haringtest.  Een supervet maatje of een iets slankere Clupea harengus waar wel veel meer smaak aan te krijgen is.

Smaak
Daarna doet Dennis letterlijk en figuurlijk een stap terug. ,,Het is jouw beslissing, jij bent verantwoordelijk.'' Jordy hakt de knoop door, kiest voor de smaak en zijn keuze valt goed uit. Met een volgens de keurmeesters Aad Taal en John Oosterhuis 'sublieme Hollandse nieuwe' wint Vishandel Gebroeders Simonis met het eindcijfer 10 de AD Haringtest.

De 35ste editie van de Haringtest laat zien dat 2016 een geweldig haringjaar is. Dikwijls zijn de jubelkreten 'hij is weer lekker vet dit jaar' en 'zo mals, hij smelt op je tong' niet meer dan marketingbabbels. Maar dit keer is het echt waar. Dat blijkt ook in de cijfers. Zelfs de nummer 26 scoort nog een 9. Maar omdat een vette haring ook lastiger te verwerken is, moet de visdetaillist daar wel mee kunnen omgaan. En vaak is dat niet het geval. Maar liefst 31 verkooppunten komen uit op het eindcijfer 2,5 of lager.

Keurmeester Aad Taal: ,,Dit is een Hollandse nieuwe die het beste uit de vakman haalt. Beheers je het vak niet dan loopt deze haring bij wijze van spreken van je snijplank af.''

Palingrokerij

Als Albert Simonis in 1880 aan het Westeinde in Den Haag een palingrokerij opent, kan hij niet vermoeden dat hij daarmee de eerste steen legt van een bedrijf dat zal uitgroeien tot een imperium in de vis. 136 jaar later staan kleinzoon Allie en achterkleinkinderen Alain en Dennis  aan het roer van het nog steeds groeiende familiebedrijf, dat inmiddels werk biedt aan meer dan 250 mensen.

Familie-erfenis
De restaurants, de viswinkels -in de stad, aan zee, op de boulevard en op de markt- en de verkoopwagens lopen als een trein. Het visrestaurant Catch by Simonis is, onder leiding van Alain, een groot succes. Alain: ,,Het kenmerkende van een familiebedrijf is dat de onderlinge banden sterk zijn. Er zijn mensen die hier bijna 40 jaar werken. Je steunt elkaar, ongevraagd en door dik en dun.'' Dennis: ,,En toch ben je slechts een tussenpaus. Je probeert het bedrijf, de familie-erfenis, te continueren en uit te breiden met als doel het door te kunnen geven aan je kinderen.''

Met zijn 22 jaar is Jordy nog jong. Maar al jaren leeft hij met de wetenschap dat hij eens de leiding zal hebben. Voor Jordy begint zijn leertraject vijf jaar geleden. De plannen om verkeersvlieger te worden, vallen in het water. Naar school wil hij niet. ,,Maar ik had wel geld nodig om leuke dingen mee te doen''.  Het bedrijf kent hij al. ,,Werk en privé, het loopt allemaal in elkaar over.''

Haringmeisjes

Het wordt dus een baan in het familiebedrijf, op de onderste trede. Tafels schoonmaken, toiletten doen, met kisten vis sjouwen, bestellingen wegrijden. Beetje bij beetje draagt Dennis zijn kennis over en nemen de verantwoordelijkheden van Jordy toe. Dit jaar is hij in de winkel de 'eerste haringman', eindverantwoordelijk voor alles wat met haring te maken heeft.

Dat betekent dus ook dat hij om 05.00 uur aanwezig is om alles klaar te zetten voor 'zijn haringmeisjes', de prinsessen van het mes onder wie de snijdsters Beyhan Turk, Nurhayat Salman en Ayhan Arica. ,,IJs bijvullen, planken verzorgen, messen en handschoenen klaarleggen. Alles optimaal maken voor mijn meisjes. Het zijn kunstenaressen.'' 

Die onderling ook in een flinke competitie zijn gewikkeld. Wie mag er op de prestigieuze plaats in het 'hoofdhok' staan? Wie maakt de Hollandse nieuwe voor de Haringtest schoon?

Kwaliteit
Om 07.00 uur is het tijd om bij groothandel Atlantic de door Dennis uitgezochte emmers haring te gaan halen. Jordy: ,,Daarna is het voortdurend de vinger aan de pols houden. Van elk emmertje de temperatuur controleren, beoordelen of de pekel goed is, er geen buikjes kapot zijn, het visvlees niet te zacht is geworden. Je moet ook niet aarzelen om een emmer weg te gooien als de kwaliteit niet optimaal is.''

Eerste worden is leuk (,,het winnen van de Haringtest is de mooiste prijs die er te winnen valt''), ,,maar net zo belangrijk is het'', legt Dennis uit, ,,dat je het hele jaar, elke dag opnieuw, topkwaliteit levert. Je klanten verwachten dat hoge niveau en spreken je er ook onmiddellijk op aan als je niet aan die verwachtingen voldoet. Ooit werden ook wij wakker geschud door een slechte uitslag. Nu staan wij voor het zevende achtereenvolgende jaar in de top 3.''

Prestatie
Om dan nog eens nadrukkelijk te zeggen dat het winnen van de test een prestatie van het hele team is. ,,Ik moet kunnen bouwen op mijn groothandel Atlantic; Umut Tagi staat altijd voor ons klaar, soms op de meest onmogelijke tijdstippen. Maar ook binnen het eigen bedrijf moet het kloppen. Van chauffeur, opslag, verkoopster en haringsnijdster, we zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Laat iemand een steek vallen, dan sta je nog met lege handen.''

Door Redactie AD Foto: Rick Arnold

Haringmeisjes

AD
 
© ANP

Alles optimaal maken voor mijn meisjes. Het zijn kunstenaressen

Jordy Simonis

Van chauffeur, opslag, verkoopster en ha­ring­snijd­ster, we zijn allemaal afhankelijk van elkaar

Jordy Simonis

Het wordt dus een baan in het familiebedrijf, op de onderste trede. Tafels schoonmaken, toiletten doen, met kisten vis sjouwen, bestellingen wegrijden. Beetje bij beetje draagt Dennis zijn kennis over en nemen de verantwoordelijkheden van Jordy toe. Dit jaar is hij in de winkel de 'eerste haringman', eindverantwoordelijk voor alles wat met haring te maken heeft.

Dat betekent dus ook dat hij om 05.00 uur aanwezig is om alles klaar te zetten voor 'zijn haringmeisjes', de prinsessen van het mes onder wie de snijdsters Beyhan Turk, Nurhayat Salman en Ayhan Arica. ,,IJs bijvullen, planken verzorgen, messen en handschoenen klaarleggen. Alles optimaal maken voor mijn meisjes. Het zijn kunstenaressen.'' 

Die onderling ook in een flinke competitie zijn gewikkeld. Wie mag er op de prestigieuze plaats in het 'hoofdhok' staan? Wie maakt de Hollandse nieuwe voor de Haringtest schoon?

Haringmeisjes

AD
 
© ANP

Alles optimaal maken voor mijn meisjes. Het zijn kunstenaressen

Jordy Simonis

Van chauffeur, opslag, verkoopster en ha­ring­snijd­ster, we zijn allemaal afhankelijk van elkaar

Jordy Simonis

Het wordt dus een baan in het familiebedrijf, op de onderste trede. Tafels schoonmaken, toiletten doen, met kisten vis sjouwen, bestellingen wegrijden. Beetje bij beetje draagt Dennis zijn kennis over en nemen de verantwoordelijkheden van Jordy toe. Dit jaar is hij in de winkel de 'eerste haringman', eindverantwoordelijk voor alles wat met haring te maken heeft.

Dat betekent dus ook dat hij om 05.00 uur aanwezig is om alles klaar te zetten voor 'zijn haringmeisjes', de prinsessen van het mes onder wie de snijdsters Beyhan Turk, Nurhayat Salman en Ayhan Arica. ,,IJs bijvullen, planken verzorgen, messen en handschoenen klaarleggen. Alles optimaal maken voor mijn meisjes. Het zijn kunstenaressen.'' 

Die onderling ook in een flinke competitie zijn gewikkeld. Wie mag er op de prestigieuze plaats in het 'hoofdhok' staan? Wie maakt de Hollandse nieuwe voor de Haringtest schoon?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.