Horeca: voer lastenverhoging in stapjes door

Gepubliceerd op 22 september 2016 om 15:52

De Amsterdamse horeca wil dat de gemeente de voorgenomen lastenverhoging stapsgewijs invoert, zeggen ze tegenover Het Parool. Vandaag werd bekend dat grootgebruikers van water, waaronder hotels, bedrijven en autowasstraten, veel meer gaan betalen voor hun watergebruik.

Naamloos-3390.png,,Zo'n forse stijging in één keer overvalt ondernemers. Ze hebben zich niet kunnen voorbereiden'', zegt woordvoerder Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland.

Op dit moment betaalt iedereen - zowel bedrijven als bewoners - 150,90 euro. Hoewel huishoudens er met vijftien procent op vooruit gaan, moeten met name ondernemers in de horeca veel meer gaan betalen. Dit kan oplopen tot 375 euro voor een kleiner café tot 4700 voor een groot hotel. De zeven grootste waterverbruikers gaan zelfs 90.000 euro per jaar betalen. Wie dit zijn, maakt de gemeente niet bekend.

Vet op de botten
Koninklijke Horeca Nederland snapt dat grootverbruikers meer moeten betalen. In andere gemeenten gebeurt dit ook al. ,,Maar op deze manier worden ondernemers in één keer opgezadeld met een enorme kostenpot'', stelt Prinssen. 

Het probleem ligt met name bij de cafés en restaurants buiten het centrum, zegt de woordvoerder. Daar gaat het minder goed dan in het centrum. ,,Die ondernemers hebben vet op de botten nodig voor mindere tijden. Deze kostenverhogingen helpen daar niet bij.'' Volgens Prinssen zijn de lokale lasten voor horeca-ondernemers in Amsterdam al bovengemiddeld.

Door de Redactie AD: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.