Hoogleraar José van Dijck meest invloedrijke vrouw van 2016

Gepubliceerd op 11 oktober 2016 om 14:16

José van Dijck (55) is door maandblad Opzij verkozen tot de meest invloedrijke vrouw van 2016. Zij is de eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en hoogleraar vergelijkende mediawetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

download12-1.jpg

De Top 100 van Opzij bestond altijd uit de machtigste vrouwen van het land (vorig jaar minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie), maar voortaan gaat het om de meest invloedrijke. ,,Je moet iets doen met je macht. Een rolmodel zijn voor andere vrouwen,'' zegt Opzij-hoofdredacteur Irene de Bel.

Het magazine koos voor de andere invalshoek omdat steeds meer bladen en sites lijstjes met machtige vrouwen maken. ,,Maar het is zeker nog nodig dat wij er een maken. In veel sectoren is er nog steeds helaas geen representatieve afspiegeling. Het aantal vrouwen in de bestuurskamers is vorig jaar gedaald. Er is in de politiek nog maar één vrouwelijke lijsttrekker. We gaan achteruit in plaats van vooruit.''

Volgens Van Bel komt dat ook omdat veel vrouwen het simpelweg niet ambiëren om bovenop de apenrots te zitten. ,,Er zou meer vrouwelijk leiderschap moeten komen. Nu zijn het vooral vrouwen met mannelijke leiderschapskwaliteiten die doorbreken.''

Mannenbolwerk
Van Dijck knalde hoe dan ook door het glazen plafond. 'Zij is de eerste vrouw in de functie van president van de KNAW, een enorme stap in een van oudsher mannenbolwerk,' aldus het juryrapport.

Daarmee is ze het perfecte rolmodel in een wereld waar slechts 17 procent van de hoogleraren vrouw is. Het bereiken van haar toppositie is een verdienste op zich, stelt Opzij.

Van Dijck vindt haar titel fantastisch: ,,Ik vertegenwoordig de wetenschappers in Nederland en voor hen vind ik het zo ongelooflijk verdiend. Voor mij betekent invloed het kunnen bijdragen aan het opleiden van jonge mensen. Dat je als docent kunt investeren in jonge minds. Hoe die zich ontwikkelen, ideeën krijgen, de wereld ingaan en die straks veranderen en besturen.''

Leeftijd
Opvallend aan de lijst is de leeftijd van de top 100; invloed komt met de jaren. Slechts 16 procent van de lijst is jonger dan 45 jaar, een even groot percentage is zelfs 60-plus. Ionica Smeets (37) is dit jaar de jongste vrouw op de lijst. Minister Hennis-Plasschaert was vorig jaar met haar 42 jaar de jongste winnaar ooit.

Opzij maakte de Top 100 van invloedrijkste vrouwen gisteravond bekend. De 100 zijn onderverdeeld in 10 verschillende categorieën. Er zijn vier vrouwen die uit het niets op 1 in hun categorie komen. Khadija Arib (categorie Politiek), Petri Hofste (categorie Toezichthouders), Francine Houben (categorie Ondernemers) en Susan Duinhoven (categorie Bedrijfsleven).

Door de Redactie AD: Foto: Bouk Kriek

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.