Blind: Oranje heeft karakter en persoonlijkheid Strootman nodig

Gepubliceerd op 20 mei 2016 om 11:04

Over drie weken begint in Frankrijk het EK voetbal. Zonder Nederlands elftal. Toch is er, in de aanloop naar de drie oefenduels met EK-gangers Ierland, Polen en Oostenrijk, genoeg te bespreken met bondscoach Danny Blind.

Naamloos-718.pngTom Egbers nam in Zeist plaats tegenover de bondscoach. Ze spraken over de nieuwe assistent-bondscoach Dick Advocaat, de terugkeer van Kevin Strootman, een zomer zonder EK, de toekomst van Oranje én het succes van Max Verstappen.

Het was vorige week een grote verrassing: bondscoach Blind stelde de 68-jarige Dick Advocaat aan als nieuwe assistent en vervanger van de vertrekkende Ruud van Nistelrooij. Hoe is dat zo gekomen?

"Ik ben Dick een paar weken geleden tegen het lijf gelopen. Je praat dan over hoe het met elkaar gaat, en van het een kwam het ander", vertelt Blind. "Toen is dat idee gaan leven. En elke dag werd dat idee bij mij beter en beter. Dick is zo'n gelouterde trainer, die op zijn leeftijd nog zo gepassioneerd is om zijn knowhow en ervaring te delen."

Advocaat vond het meteen al een goed idee, stelt de bondscoach. En KNVB-directeur Bert van Oostveen? "Uiteindelijk wel. Het is misschien toch enigszins verrassend en misschien moet je toch wennen aan dat idee."

Een andere 'oude bekende' die terugkeert bij Oranje is Kevin Strootman. Op 5 maart 2014 kwam de middenvelder van AS Roma voor het laatst voor Nederland in actie tijdens een oefeninterland tegen Frankrijk. Sindsdien werd Strootman door knieproblemen geteisterd, maar nu is hij weer fit.

"Hij kan spelen, de vraag is alleen in welke mate", stelt Blind. "Strootman is een topspeler, die ons team qua karakter en persoonlijkheid nodig heeft."

Bij Roma heeft Strootman inmiddels al een paar keer in de basis gestaan. "Het ziet er hartstikke goed uit. Daarom heb ik hem gebeld met de vraag of ik hem zou kunnen selecteren. Hij stond daar 100 procent achter." De inzet van Strootman bij Oranje is wel in goed overleg gegaan met AS Roma, aldus de bondscoach.

Het moge inmiddels bekend zijn: Nederland ontbreekt op het komende EK in Frankrijk. Wat gaat de bondscoach deze zomer eigenlijk doen? "In de groepsfase ga ik de tegenstanders in de WK-kwalificatie bekijken. Ik ga twee keer naar Frankrijk en Zweden kijken. Verder volg ik het EK op de buis."

Door: Redactie NOS: Foto: NOS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.