Bom barst bij FC Twente

Gepubliceerd op 25 juni 2016 om 13:08

Binnen FC Twente is een conflict ontstaan tussen een groep financiers onder aanvoering van Dik Wessels en de nieuwe raad van commissarissen en directie van de club.

Voorzitter van FC Twente Onno Jacobs tijdens een persconferentie in De Grolsch Veste.

Broodnodige lening van 8 miljoen euro staat onder druk

Bouwmagnaat Wessels staat samen met circa vijftien private investeerders niet alleen garant voor 12 miljoen euro, maar heeft met FC Twente ook een leningsovereenkomst van 8 miljoen euro gesloten. Wessels neemt 4 miljoen voor zijn rekening. Krabbelt (een deel) van die groep nu terug, dan dreigt alsnog een faillissement voor de tukkers. De club heeft die lening immers ook opgenomen in de begroting voor het nieuwe seizoen.

Vrijdagavond vond er al overleg plaats tussen de nieuwe rvc, directie en het stichtingsbestuur van FC Twente. Voor dinsdag hoopt de club de plooien te hebben gladgestreken met de groep financiers om de toekomst te waarborgen. De private investeerders willen logischerwijs een bepaalde zekerheid en mogelijke invloed hoe hun geld gebruikt wordt. FC Twente kan echter niet aan al die eisen voldoen, omdat de club uit Enschede in de nieuwe statuten te maken heeft met duidelijke eisen van de KNVB en gemeente. 

De geldschieters zouden afwillen van directeur Onno Jacobs en commissarissen Jan Schutrups en Ton Heerts. Schutrups zou uiteindelijk wel mogen blijven, maar niet als voorzitter.

 

Schadevergoeding

Bouwmagnaat Wessels en enkele andere geldschieters zouden het vertrouwen in het drietal hebben verloren. Belangrijke reden daarvoor zou het gegeven zijn dat de drie akkoord zijn gegaan met het betalen van een schadevergoeding van 1,7 miljoen euro aan de andere clubs uit de eredivisie. Ook zou een aantal ondernemers die borg staan woedend zijn over het feit, dat de door hen afgegeven garantstelling waarschijnlijk spoedig moet worden aangesproken door de club.

Verschil van mening

Wessels zegt in de krant Tubantia niet dat hij uit is op het vertrek van het drietal. "Het klopt dat er een behoorlijk verschil van mening is. Maandagavond praten wij als garantstellers met elkaar en moet FC Twente ons cijfers presenteren. Daar hangt veel van af. Ik haak niet af als het om geld gaat, absoluut niet. Maar ik wil wel plezier hebben en niet nog meer ellende aan de kop, want dat heb ik al genoeg gehad."

'Niet meer mogelijk'

Een woordvoerder van FC Twente legt uit dat de vereniging uit Enschede de andere clubs uit de eredivisie wel tegemoet moest komen. "Onze bestuurders hebben die claim van Eredivisie CV van 5 miljoen weten terug te brengen naar 1,7 miljoen, maar aan betalen was niet te ontkomen. We hebben de garantstellers nu een vorm van toezicht aangeboden en hopen er men hen uit te komen. Maar terug naar de tijd van 'wie betaalt bepaalt' is op basis van onze nieuwe statuten niet meer mogelijk."

Door redactie Telesport Foto: ANP  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.