Duitsland maakt indruk met overtuigende zege op Slowakije

Gepubliceerd op 27 juni 2016 om 10:51

Duitsland heeft zondag op overtuigende wijze de kwartfinales op het EK bereikt. De Duitsers hadden in Lille geen kind aan Slowakije: 3-0.

download-48.jpgJérôme Boateng en Mario Gomez zetten Duitsland al voor rust op een 2-0 voorsprong. Julian Draxler bepaalde in de tweede helft de eindstand op 3-0.

Duitsland stuit in de volgende ronde op de winnaar van het duel tussen Italië en titelverdediger Spanje. Die wedstrijd wordt maandag om 18.00 uur gespeeld in Saint-Denis.

Duitsland ging eind mei in eigen huis nog verrassend met 3-1 onderuit in een oefenduel met Slowakije, maar de wereldkampioen ondervond zondag in het Stade Pierre Mauroy weinig problemen met de Slowaken.

De Duitsers waren vanaf het eerste fluitsignaal heer en meester op de nieuwe grasmat uit Limburg. Slowakije kwam er niet aan te pas en kon niets anders dan tegenhouden. Sterspeler Marek Hamsik kwam nauwelijks in het stuk voor, simpelweg omdat de manschappen van Jan Kozak de bal amper in bezit hadden.

Slowakije slaagde er niet in om lang stand te houden. Al in de achtste minuut brak Boateng de ban. De verdediger, net op tijd hersteld van een kuitblessure, volleerde vanaf de rand van het strafschopgebied knap raak. Het was voor de speler van Bayern München zijn eerste doelpunt in zijn 63e interland.

Duitsland bleef ook na de 1-0 het gaspedaal stevig intrappen en kreeg in de dertiende minuut een uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen. Na een overtreding van Martin Skrtel op Gomez mocht Mesut Özil vanaf elf meter aanleggen. De spelmaker zag zijn inzet echter gekeerd worden door doelman Masut Kozacic.

Rekening

Özil was ook in de 24e minuut dicht bij de 2-0, maar de poging met zijn mindere rechtervoet verdween centimeters naast het Slowaakse doel. Duitsland kreeg in de 41e minuut bijna de rekening gepresenteerd voor die missers. Een voorzet vanaf de rechterkant belandde op de schouder van de Slowaakse spits Juraj Kucka, waarna keeper Manuel Neuer redding bracht met een formidabele reflex.

Duitsland zocht alsnog met een 2-0 voorsprong de kleedkamer op. Twee minuten na de kans van Kucka vond Gomez wel het net. De Duitse aanvalsleider kon de bal van dichtbij binnentikken na goed voorbereidend werk van Draxler, die van Joachim Löw de voorkeur kreeg boven de gepasseerde Mario Götze.

Niet voor het eerst dit toernooi deed Duitsland het na rust wat rustiger aan. Slowakije kreeg wat meer ruimte om te voetballen, maar slaagde er niet echt in om gevaarlijk te worden. Alleen in de openingsfase van de tweede helft maakte Kucka het Neuer enigszins moeilijk met een afstandsschot.

Draxler bekroonde zijn goede optreden in de 63e minuut met de 3-0. De buitenspeler anticipeerde goed op een afvallende bal en schoot het leer hard in de bovenhoek. Het was voor Löw het sein om belangrijke krachten als Boateng rust te geven en spelers als Lukas Podolski en Bastian Schweinsteiger wat speeltijd te gunnen.

Door: NU.nl Foto: NU.nl