Finaleplaats voor hockeysters na zenuwslopende shoot-out tegen Duitsland

Gepubliceerd op 18 augustus 2016 om 16:52

De hockeysters staan voor de vierde Olympische Spelen op rij in de finale. Ook vier jaar geleden moesten er shoot-outs aan te pas komen om de halve finale van Nederland te beslissen. Net als destijds tegen Nieuw-Zeeland trok Nederland aan het langste eind. Keepster Joyce Sombroek groeide uit tot de heldin in de wedstrijd tegen Duitsland.

De hockeysters vieren de gelijkmaker van Maartje Paumen.

Vooral dankzij de glansrol van de sluitpost wist Nederland de shoot-out met 4-3 te winnen, nadat het in de reguliere speeltijd 1-1 was geworden.

De ploeg van bondscoach Alyson Annan mag vrijdag proberen om voor de derde opeenvolgende keer olympisch kampioen te worden. Tegenstander is dan Nieuw-Zeeland of Groot-Brittannië. De plaatsing voor de finale ging echter niet zonder slag of stoot. Nederland had de handen vol aan het stugge Duitsland.

De Duitsers openden de score in het eerste kwart. Lisa Schutze maakte de rebound uit een gestopte strafcorner van Julia Muller. Wat de tegentreffer extra zuur maakte, is dat Nederland zelf een halve minuut eerder een strafcorner verprutste. De hockeysters bleven zoekende in het eerste kwart.

Verdedigende Duitsers

Maartje Paumen stelde vroeg in het tweede kwart orde op zaken door hard raak te schieten uit een strafcorner. De aanvoerster maakte zo haar fout die de tegentreffer inleidde goed. Nederland slaagde er in het tweede kwart beter in om het spel te maken, een kwaliteit die de verdedigende Duitsers niet goed beheersen. Gevaar kwam in de eerste helft nog een keer van Paumen, maar haar strafcorner en de rebound van Ellen Hoog werden gepareerd.

Ook de derde strafcorner werd niet benut. Aan de andere kant wisten de Duitsers hun strafcorner in het derde kwart ook niet te verzilveren na ingrijpen van de sterk spelende Lidewij Welten. Duitsland kwam in het derde kwart steeds gevaarlijker in het buurt van het Nederlandse doel.

Glansrol Joyce Sombroek

In de slotfase drong Nederland fel aan. Een doelpunt van Hoog na een gemiste strafcorner van Paumen werd afgekeurd. De bal was te hoog en dat wordt gezien als gevaarlijk spel met veel speelsters voor het doel. Vlak voor tijd werd een inzet van Welten ternauwernood gekeerd door de Duitse sluitpost.

De Duitse speelsters ontvingen het eindsignaal met gejuich. Het was tekenend voor de spelopvatting van de oosterburen. Tegenhouden en hopen op een overwinning via een snelle uitval of een shoot-out.

Willemijn Bos en Margot van Geffen schoten in de shoot-out raak, maar Ellen Hoog, Marloes Keetels en Kelly Jonker misten. Keepster Joyce Sombroek hield Nederland in de race. In de herkansing scoorde Bos opnieuw. Hoog had de beslissing op haar stick nadat Sombroek opnieuw een Duitse poging keerde. De aanvalster herstelde haar eerdere misser en faalde niet.

Door Redactie Volkskrant: Foto: AP