Schandaal kost Engelse bondscoach Allardyce de kop

Gepubliceerd op 28 september 2016 om 10:29

Sam Allardyce is niet langer de bondscoach van Engeland. De trainer, die nog maar twee maanden in dienst was en pas een wedstrijd op de bank zat, is vanavond door de Engelse voetbalbond FA op non-actief gesteld.

Naamloos-3433.png

Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat er gisteren een video verscheen waarop Allardyce uitlegde hoe de transferregels van de Engelse voetbalbond FA omzeild kunnen worden.

Eerder vandaag werd al bekend dat de FA een onderzoek instelt naar aanleiding van de pikante uitspraken van Allardyce over illegale transferpraktijken, zijn voorganger Roy Hodgson en de mentale weerbaarheid van de Engelse internationals. 

Verborgen camera

De bond heeft aan The Daily Telegraph gevraagd alle feiten op tafel te liggen. De 61-jarige Engelsman heeft zichzelf met zijn uitspraken, die door een verborgen camera zijn vastgelegd, in grote problemen gebracht.

De nieuwe bondscoach van Engeland vertelde aan undercoverjournalisten van de krant, die zich voordeden als Aziatische ondernemers die geld wilden verdienen met transfers van spelers, hoe ze de internationale regels kunnen omzeilen.

 

'Droombaan'

Allardyce werd na het EK afgelopen zomer in Frankrijk aangesteld en is slechts 67 dagen in functie geweest. De voormalige coach van Bolton Wanderers, West Ham United en Sunderland sprak na zijn benoeming als bondscoach van een droombaan.

Hij liet zich echter verschalken door enkele undercoverjournalisten, die zich bij 'Big Sam' voordeden als rijke Aziatische ondernemers die flink wilden verdienen aan transfers van voetballers.

Fors salaris

De nietsvermoedende Allardyce ging gretig op de diverse gespreksonderwerpen in en kwam onder meer met diverse tips en trucs om de internationale regels te omzeilen ten aanzien van transfers waarbij naast twee clubs nog een derde partij is betrokken ('third party ownership').

De ontmaskerde bondscoach wilde een bedrag van 400.000 pond (zo'n 462.000 euro) voor zijn adviezen ontvangen. Bij de FA kon hij rekenen op een jaarsalaris van 3,5 miljoen euro.

Langer durend onderzoek

De naam van Allardyce is de eerste die naar buiten is gekomen in het tien maanden durende onderzoek van The Daily Telegraph naar de (financiële) wantoestanden in het Britse topvoetbal. De krant heeft delen van de opnames met Allardyce vandaag gepubliceerd.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.