Zware eenheden Nederland staan klaar tegen terreur

Gepubliceerd op 27 november 2015 om 14:30

Politie en leger verkeren in verhoogde staat van paraatheid om een terreuraanslag zoals in Parijs af te slaan. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat enkele honderden terreurbestrijders en zwaarbewapende beveiligers overal in Nederland op cruciale plaatsen staan of rondrijden.

ANP-ELITE_0-2.jpgZwaar bewapende antiterreureenheden surveilleren in de grote steden dag en nacht om snel in te grijpen bij een aanslag. De antiterreureenheden van de Dienst Speciale Interventies hebben zich sinds begin dit jaar opgesplitst in kleine groepjes.

Rapid Response Teams
Ze vormen de zogeheten Rapid Response Teams (RRT). Bij een terreurmelding kunnen ze direct op het gevaar af en hoeven ze zich niet eerst te verzamelen, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat.

In heel Nederland zijn er zeven antiterreureenheden die gezamenlijk manschappen leveren voor die Rapid Response Teams. Ze zijn afkomstig van de politie en de marechaussee.

ME dag en nacht paraat
Daarnaast heeft elke politie-eenheid dag en nacht een ME-peloton bestaande uit zo’n 50 man stand-by staan. Al met al zijn dat 10 pelotons.

De marechaussee staat aan de grens van Nederland om scherp in de gaten te houden of gezochte terroristen ons land binnenkomen. Daarbij worden ze nuondersteund door landmachtmilitairen van de Luchtmobiele Brigade.

Nieuw onderdeel marechaussee
Eerder dit jaar heeft het kabinet besloten dat de marechaussee een heel nieuw onderdeel krijgt dat zich speciaal gaat op de beveiliging van risicogevoelige gebouwen. Het gaat dan om onder andere ministeries, de Tweede Kamer, ambassades  en gebouwen van joodse organisaties. Deze marechaussees zijn getraind om op te treden in gevaarlijke situaties met zwaardere wapens: ze trainen nu met de Colt C8-karabijn en moeten zich kunnen weren als ze vijanden met kalasjnikovs tegenkomen.

Het eerste peloton van 60 man van het zogenoemde eskadron Hoog Risico Beveiliging is vorige maand ingezet. Eind dit jaar is het tweede peloton paraat en volgend jaar worden er nog eens vier pelotons opgeleid. 

RTL Nieuws/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.