Johan Cruijff is het zat en stopt bij Ajax

Gepubliceerd op 16 november 2015 om 14:46

Ik stop ermee. Dat zijn maandagochtend de eerste drie woorden van Johan Cruijff in zijn column in De Telegraaf. Hij is het gekonkel binnen de Amsterdamse club zat en neemt afstand.

Johan Cruijff is het zat en stopt bij Ajax

SPELLETJES

„Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd. Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee”, schrijft hij.

Daarmee komt er een eind aan de Fluwelen Revolutie, waarvoor hij vijf jaar geleden het startsein gaf. Cruijff opende destijds frontaal de aanval op Ajax door - eveneens in zijn column - te stellen dat de bezem door de club gehaald moest worden. 'Dit is Ajax niet meer' stond er toen boven zijn schrijven.

NAAR DE TOP

De voormalige nummer 14 riep wel vaker wat, maar dit keer was hij niet van plan alleen aan de zijlijn te blijven staan. Nee, hij pakte de handschoen op en wilde Ajax weer terug naar de top helpen. Dit wilde hij bewerkstelligen door ex-voetballers aan de macht te brengen.

Frank de Boer moest als trainer de eerste stap zetten en op de achtergrond werden ander clubcoryfeeën als Dennis Bergkamp, Wim Jong, Aron Winter, Frank Rijkaard, Marco van Basten en Piet Keizer naar voren geschoven. Samen met Cruijff schreven zij een rapport waarin een nieuwe visie werd geschreven voor de jeugdopleiding.

De nadruk werd gelegd op de individuele ontwikkeling van jeugdspelers en dat meer ex-voetballers een rol moesten krijgen op De Toekomst. Daarmee botste Cruijff frontaal met het bestuur. Niet veel later stapten voorzitter Uri Coronel en de raad van commissarissen op.

DRUPPEL

Ook in de vier jaar erna stapelden de strubbelingen (ondanks vier landstitels) zich op binnen de club. De druppel voor Cruijff is het afserveren van Jonk, die verantwoordelijk is voor de jeugdopleiding. De oud-verdediger voelde zich door de rest van het zogenaamde Technisch Hart van Ajax niet serieus genomen. Cruijff is het zat dat er spelletjes werden gespeeld met zijn pionnen en houdt het nu voorgoed gezien.

Voor de vijf ex-spelers die nog onder contract staan bij Ajax heeft hij een advies. „Ga snel bij elkaar zitten en kijk dan eerst naar jezelf. Zorg dat het in orde komt. Alleen zal dat niet meer onder de paraplu van het Cruijff-plan gebeuren.”

LONGKANKER

In zijn column gaat Cruijff ook in op zijn ziekte. Onlangs werd longkanker bij hem vastgesteld. De eerste kuur van zijn behandeling zit erop en daar heeft hij geen nadelige gevolgen van gehad. „We zijn dus onderweg en gelukkig biedt het voetbal me genoeg afleiding. Ik ben erg druk met allerlei technische analyses, die ik straks in mijn column ga bespreken.”

© metronieuws.nl/ door Johan van Boven

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.