Schaken: Ik schaam me kapot, mijn kids horen dit ook

Gepubliceerd op 18 januari 2016 om 10:34

De ADO Den Haag-fans lieten zich zondagmiddag weer eens van hun allerslechtste kant zien.

Schaken-1.jpgMeteen in het eerste duel na de winterstop ging het in de thuiswedstrijd tegen Ajax (0-1) niet over voetbal, maar over spreekkoren, infantiele oerwoudgeluiden en racisme.

MIDDEN-NOORD
Vreemd genoeg konden de fans op Midden-Noord bijna de gehele wedstrijd hun gang gaan in het Kyocera Stadion. Elke keer als Ajacied Riechedly Bazoer de bal kreeg, ging de harde kern van ADO schaamteloos te keer. Niemand greep in. Tuurlijk, ADO liet tot twee maal omroepen dat het onacceptabel was en dat het duel gestaakt zou worden bij nog een spreekkoor of oerwoudgeluid, maar verder gebeurde er niets.

PROTOCOL
De KNVB verklaarde na afloop dat de thuisclub het initiatief moet nemen voor staken en ADO en scheidsrechter Pol van Boekel verklaarden dat zij volgens ‘het protocol’ hadden gehandeld en alle richtlijnen hadden gevolgd. Maar als iedereen zich verschuilt achter de regels, wie moet dan het initiatief nemen om te staken? De spelers zelf misschien?

„Dat is een goede vraag”, antwoordt ADO-aanvaller Ruben Schaken. „Maar van het veld lopen vind ik iets te ver gaan. Ik krijg het natuurlijk wel mee, maar ik ben bezig met de wedstrijd. Je kan een statement maken en van het veld lopen, maar we willen gewoon voetballen en die wedstrijd winnen. Ik denk dat het ook niet aan ons is om dat te doen. Dan kan je misschien zelfs te maken krijgen met werkweigering.”

VIJFTIG JAAR
Schaken is somber gestemd over de oplossing van dit probleem. „Bovendien denk ik niet dat van het veld lopen de oplossing is. Wat dan de oplossing is? Die is er niet vrees ik. We hebben hier al vijftig jaar mee te maken, als het niet langer is. Dit gaan we in januari 2016 niet in één keer even oplossen.”

Zelf raakt het Schaken niet echt meer. „Dit soort dingen laat je van je afglijden. Ik voetbal niet sinds gisteren. Dit hoort blijkbaar bij het voetbal. Iedereen schaamt zich en distantieert zich ervan.”

NETTE BUURT
Maar vooral voor zijn kinderen vindt de ADO-aanvaller het onacceptabel. „Ik schaam me ook kapot, mijn kinderen zitten in het stadion en die hebben het ook meegekregen. Straks gaan ze denken dat dit normaal is, of gaan ze het nadoen. Ik zal ze thuis uitleggen dat dit niet hoort. Tot nu toe hebben mijn kinderen niet te maken gehad met dit soort dingen, we wonen in een hele nette buurt.”

BIZAR

Vreemd genoeg heeft ADO zelf heel veel donkere spelers, waardoor de oerwoudgeluiden nog krankzinniger klinken dan wanneer je ze in pak hem beet Wit-Rusland hoort. „Het is inderdaad heel bizar, want zoals je zegt hebben we veel donkere jongens in de selectie. Nee, het is net gebeurd, dus we hebben nog geen tijd gehad om erover te praten met elkaar.”

BEDANKEN
„Ik kwam op een gegeven moment in botsing met Cillessen en hij kreeg een harde schop in zijn gezicht, daarna gingen de fans mijn naam scanderen. Toen kreeg ik het niet over mijn hart om terug te klappen. Ik was al gewisseld voor het eindsignaal, maar ik weet ook niet of ik het op had kunnen brengen om het publiek te bedanken na de wedstrijd als ik nog op het veld had gestaan.”

NIET LETTERLIJK
Toch nam Schaken het ook nog op voor de fans. „Ik hoop maar dat het een incident is. Ik denk dat ze het ook niet letterlijk menen, hoe fout het ook is. Ik denk dat het puur is om, in dit geval Bazoer, uit zijn spel te halen. Ze willen hem uit zijn tent lokken en irriteren. Dat ze mij ook een beetje uit mijn spel halen, ja zo denken zij niet.”

Sander Schomaker/ © metronieuws.nl/xl/sport

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.