Jansen had bijzondere band met Cruijff: 'Zo wil Johan blijven herinneren'

Gepubliceerd op 25 maart 2016 om 09:23

Wim Jansen kon zowel op als naast het veld lezen en schrijven met Johan Cruijff, die donderdag op 68-jarige leeftijd overleed. De legendarische nummer veertien nam de oer-Feyenoorder niet voor niets mee naar de Verenigde Staten.

large_67d4a96219d29702d42a0889da7923707f0182e9.jpgJansen had het woensdagmiddag met Rinus Israël nog over Cruijff, onbewust van wat zich een etmaal later zou afspelen. "We hadden het over de leider die Johan altijd was, binnen en buiten het veld. Toen zei Rinus dat Johan zijn hele carrière ook zo sociaal was, maar dat mensen dat niet zagen. Vond ik mooi, dat Rinus juist dat aanstipte", zegt Jansen in De Telegraaf.

"Johan kwam op voor andere spelers, of het nu om premies ging of om andere zaken. Hij zorgde dat iedereen kreeg waar hij recht op had. Er was een enorm respect voor hem, iedereen accepteerde hem ook als de leider van het team", aldus de voormalige middenvelder. Dat geldt ook voor het WK 1974, toen Cruijff het totaalvoetbal van Oranje het licht liet zien.

"Johan is de man van het totaalvoetbal geweest. Hij bepaalde de aanvallende stijl van Nederland, hij was de absolute leider in het elftal van '74. Het elftal dat om hem heen bestond paste zich volledig aan hem aan", legt Jansen uit. Hij ging in het kielzog van Cruijff naar de Verenigde Staten en later speelden ze nog samen bij Ajax. De vriendschap bleef ook in de jaren daarna bestaan.

"Zoals ik hem heb meegemaakt, zo wil ik Johan blijven herinneren", stelt Jansen. "Hij is de grootste voetballer waarmee ik ooit heb samengespeeld. Zo simpel is het. En zo goed als hij als speler was, zo goed was hij ook als mens. Echt top…"

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.