Bij Barcelona lijken de andere acht spelers niet te bestaan

Gepubliceerd op 4 april 2016 om 10:45

Bij Barcelona-Real Madrid was het eerbetoon voor Cruijff zaterdagavond veel indrukwekkender dan de wedstrijd zelf.

media_l_3713032.jpgIk had hoge verwachtingen van het voetbal, maar het viel zwaar tegen. Barcelona speelde bedroevend. Het was slap. Dat Real heel behoudend voetbalde, vond ik logisch. Waarom zouden ze meewerken aan een show van Barcelona? Het was met die herdenking toch een bijzondere Clásico en als Real een pak op zijn broek had gekregen, zou het daar nog jaren last van hebben gehad.

De overwinning van Real was dikverdiend. Die drie gasten voorin bij Barcelona bakten er niets van. En dan blijft er weinig over. Als dit vaker gebeurt, kan het Barcelona weleens gaan opbreken. Je ziet dat Messi, Suárez en Neymar alles samen doen, de warming up, geheimzinnig smoezen achter hun hand, dat soort rare dingen. De andere spelers lijken niet te bestaan. Dat gaat wel erg ver. Ik word ook gek van die afkortingen, MSN, MNS of wat dan ook, waarmee ze die drie spelers aanduiden. Hou toch op!

Dat hoeft allemaal nog geen probleem te zijn als je wint, maar als dat niet gebeurt, gaat het je opbreken. Dan zullen de andere spelers zich gaan roeren. Ze zullen er op een bepaald moment genoeg van hebben om het vuile werk op te knappen. Ze lopen zich rot voor die drie. Onder Guardiola was Barcelona een machine. Ze gingen toen ook weleens onderuit, maar het bleef altijd een georganiseerd elftal. Nu zie je soms grote hiaten in de ploeg. Het veld is te groot geworden. Omdat de drie voorin blijven hangen, is het voor de anderen bijna niet meer te belopen.

Ik vind die Arda een geweldige speler, maar toen hij er zaterdag bij Barcelona in kwam, ging het helemaal mis. Hij is een andere voetballer dan Rakitic, voor wie hij inviel. Arda speelt meer naar voren en dus had je er voorin nog iemand bij. Dat brak Barcelona echt op. De laatste twintig minuten waren een chaos.

Uiteraard hoorde ik weer verkondigen dat die gasten minder voetbalden omdat ze interlands in Zuid-Amerika hebben gespeeld. Onzin! Ze zaten inderdaad met het tijdsverschil, maar denk je dat ze in een vol vliegtuig met drie of vier stoelen naast elkaar moesten terugvliegen? Ze hebben ongetwijfeld in alle luxe liggend kunnen slapen. Daar lag het dus niet aan.

Ik heb al eerder geschreven dat Barcelona dit seizoen helemaal niet zo goed is als wordt gesuggereerd. Het was tegen Real al minstens de vijfde of zesde keer dat ze minder speelden. Alleen hadden ze toen het geluk dat ze niet een tegenstander van het kaliber Real troffen, maar Las Palmas of zo. Dan konden ze zich nog redden met een paar individuele acties. Het zou me niet heel erg verbazen als Barcelona dit jaar geen grote prijs wint. Als ze morgen in de Champions League ook nog van Atlético Madrid zouden verliezen, dan worden ze nerveus. Ik heb in het weekeinde nog een deel van Atlético tegen Betis Sevilla gezien en dat zag er goed uit, 5-1.

Het maakt de Champions League nu wel extra interessant. Er is geen uitgesproken favoriet. Barcelona is niet in goeden doen en Bayern München speelt een stuk minder dan in de eerste helft van de competitie. Ik geef Paris Saint Germain eigenlijk wel een goede kans. Voorwaarde is dan wel dat iedereen daar in dienst van het elftal blijft spelen.

Zoals gezegd vond ik al het eerbetoon aan Cruijff heel mooi. Zowel bij Barcelona als bij Ajax was het stijlvol. Uit alles bleek ook weer wat een grote voetballer hij was. Ik ging vorige week met mijn auto naar de wasstraat en ik werd gecondoleerd met het overlijden van Johan. Hetzelfde gebeurde toen ik boodschappen ging doen bij Albert Heijn. Je merkte dat het al die mensen echt iets deed.

http://www.ad.nl/Door: Willem van Hanegem Foto: AD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.