Ajax blijft koploper dankzij late gelijkmaker tegen FC Utrecht

Gepubliceerd op 18 april 2016 om 13:26

Nacer Barazite zette Utrecht na rust op voorsprong, waarna invaller Patrick Joosten kort voor tijd voor de beslissing leek te zorgen. Davy Klaassen maakte er echter al snel 2-1 van en Arek Milik maakte vlak voor tijd vanaf de strafschopstip de gelijkmaker.

Door het punt blijft Ajax koploper, al heeft het net zoveel punten als nummer twee PSV dat zaterdag met 3-0 bij Roda JC won. De ploeg van trainer Frank de Boer heeft met nog drie speelronden te gaan een beter doelsaldo dan de Eindhovenaren.

Dinsdag speelt PSV thuis tegen Vitesse. Ajax gaat een dag later op bezoek bij sc Heereneen. Volgend weekend komen beide titelkandidaten vanwege de KNVB-bekerfinale (Feyenoord-FC Utrecht) niet in actie.

Afgekeurde goal
In de jacht op de broodnodige punten in de strijd om de titel begon Ajax zondag tegen FC Utrecht met slechts drie verdedigers. Daley Sinkgraven stond weer eens in de basis als extra kracht op het middenveld, maar dat kwam het spel van de Amsterdammers voor rust niet ten goede.

Ajax speelde in een te laag tempo om het de bezoekers echt moeilijk te maken. Er werd wel gescoord, maar de intikker van Amin Younes, na een gekraakt schot van Klaassen, werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

De ploeg van De Boer wist verder weinig te creëren. Doordat Anwar Al Ghazi, die rechtsvoorin de voorkeur kreeg boven Lasse Schöne, naast kopte en Nemanja Gudelj van afstand over schoot, sloot de thuisploeg de eerste helft zelfs af zonder schot op doel.

Op slag van rust kreeg FC Utrecht dan ook de grootste kans van de eerste helft. Barazite besefte alleen niet hoeveel tijd hij had nadat zijn directe tegenstander Sinkgraven uitgleed. Het gehaaste schot van de Utrecht-aanvaller ging naast en over.

Balverlies
Ajax had gewaarschuwd moeten zijn door de misser, maar tien minuten na rust ging het alsnog mis. Dom balverlies op het middenveld leidde een Utrechtse uitbraak in die aan de linkerkant bij Andreas Ludwig terechtkwam. De Duitser leverde een prima voorzet af en dit keer rondde Barazite wel goed af: 1-0.

Door de achterstand leek Ajax eindelijk wakker. Er werd fanatieker gejaagd op een doelpunt en na een uur spelen werd Utrecht-doelman Flip Bednarek voor het eerst getest. De Poolse keeper, die de geblesseerde Robbin Ruiter verving, bracht redding op een kopbal van zijn landgenoot Milik.

In de hoop op meer kansen bracht De Boer de jonge Vaclav Cerny en niet veel later was de Tsjechische vleugelspits dicht bij de gelijkmaker. Hij was zijn tegenstander te snel af, maar zijn lage schot in de korte hoek ging via de paal naast.

Tien minuten voor tijd maakte Kenny Tete ook nog zijn rentree bij Ajax na maanden blessureleed. Door de invalbeurt van de rechtsback schoof Mike van der Hoorn naar voren om als een soort stormram voor extra gevaar te zorgen.

Prompt was het zes minuten voor tijd aan de andere kant raak en leek de wedstrijd gespeeld. Invaller Joosten knalde met een hard schot de 2-0 binnen, waardoor Ajax de koppositie uit het hoofd leek te kunnen zetten.

Aanvoerder Klaassen zorgde er echter meteen voor dat het weer spannend werd door vijf minuten voor tijd de aansluitingstreffer te maken.

Ajax mocht weer hopen en toen scheidsrechter Danny Makkelie een minuut voor tijd een goedkope strafschop gaf na een vermeende overtreding van Utrecht-captain Willem Janssen op Milik kwam het alsnog goed voor de Amsterdammers.

Milik eiste de makkelijk gegeven penalty op. De Poolse spits liet zijn landgenoot Bednarek kansloos en tekende zo voor de belangrijke 2-2 die ervoor zorgde dat Ajax op basis van een beter doelsaldo dan PSV koploper blijft.

Door de remise bleef de ploeg van De Boer voor de vijftiende keer op rij ongeslagen in de Eredivisie. De laatste nederlaag dateert van 13 december 2015, toen Ajax in de slotfase uitgerekend onderuitging in Utrecht.