Wat als Ajax en PSV in de spannende titelstrijd gelijk eindigen?

Gepubliceerd op 19 april 2016 om 21:43

De titelrace tussen Ajax en PSV gaat de beslissende fase in. Dinsdagavond speelt PSV, woensdag komt Ajax in actie. Met nog slechts drie speelrondes voor de boeg hebben beide topclubs 75 punten. Vijf vragen over de titelstrijd.

Wat gebeurt er als Ajax en PSV ook na de laatste wedstrijd evenveel punten bezitten?

In dat geval fungeert het doelsaldo als scherprechter. Momenteel is dat duidelijk in het voordeel van Ajax: plus 54 om plus 48.

Als beide titelpretendenten in de resterende wedstrijden geen schade oplopen, moet PSV het tijdens elke zege gemiddeld twee goals 'beter doen' dan de Amsterdammers om de achterstand weg te werken.

En als het doelsaldo ook gelijk is?

Dan telt het aantal gemaakte treffers. Momenteel leidt PSV deze race met 77 goals, 3 meer dan Ajax.

De Eredivisie werd in 2007 voor het laatst op doelsaldo beslist. PSV veroordeelde Ajax toen tot de tweede plaats dankzij een 5-1 zege op Vitesse. Huidig PSV-coach Phillip Cocu maakte de naar later bleek cruciale vijfde treffer. AZ was die dag op pole position begonnen, maar faalde bij Excelsior.

Speelt het onderlinge resultaat nog een rol?

Dat is de factor die om de hoek komt kijken als het doelsaldo én het aantal gemaakte doelpunten precies in evenwicht zijn, hetgeen niet waarschijnlijk lijkt. PSV legt het op basis van onderling resultaat af; tegenover een 2-1 zege in Amsterdam staat een 2-0 nederlaag in Eindhoven.

In bijvoorbeeld Spanje en in de groepsfase van de Champions League gaat het onderling resultaat altijd vóór het doelsaldo, in de Eredivisie is het pas de derde 'tiebreaker' en dus veel minder belangrijk. De Nederlandse competitie is op deze manier nog nooit beslist.

Is er nog kans op een beslissingswedstrijd?

Oudere lezers kunnen zich vast nog de ontknoping van het seizoen 1957/1958 heugen, toen DOS in een beslissingswedstrijd SC Enschede over de knie legde en de titel voor zich opeiste. Een dergelijke ontknoping krijgt de huidige Eredivisie niet, omdat het onderlinge resultaat hoger staat in de hiërarchie bij het bepalen van de ranglijst.

Hoe ziet het resterende programma er ook al weer uit?

Ajax gaat nog op bezoek bij middenmoter sc Heerenveen en degradatiekandidaat De Graafschap en ontvangt tussendoor het al - in sportieve zin - veilig gespeelde FC Twente. Op weg naar de finish neemt PSV het in het Philips Stadion op tegen Vitesse en de huidige hekkensluiter SC Cambuur, om de jaargang in Zwolle af te sluiten tegen PEC, dat net als Vitesse nog aast op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

De kampioen plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League, terwijl de vicekampioen twee voorrondes moet overleven voor een optreden in de poulefase van het miljoenenbal.

http://www.nu.nl/voetbal/ door: NU.nl/Michel Abbink Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.