Oud-Ajaxvoorzitter Uri Coronel (69) overleden

Gepubliceerd op 18 juli 2016 om 20:42

Oud-voorzitter van Ajax Uri Coronel (69) is maandagmiddag overleden, nadat hij onwel was geworden in een sportschool in Amsterdam-Zuid. Dat bevestigt zijn familie aan Het Parool.

 

Coronel op de tribunes van de Arena


Amsterdammer Coronel was van april 2008 tot halverwege 2011 voorzitter van Ajax. Hij zat een commissie voor die de gang van zaken bij Ajax doorlichtte en met advies kwam. Het rapport van de commissie-Coronel was de opmaat voor het vertrek van toenmalig voorzitter John Jaakke. Niet veel later nam Coronel diens werkzaamheden over.

Coronel zat van 1989 tot 1997 ook al in het bestuur van Ajax. Als bestuurslid commerciële zaken maakte hij in 1995 de Champions League-winst mee onder Louis van Gaal. Hij was een drijvende kracht achter de verhuizing van stadion De Meer naar de Arena in 1996.

Mooiste
Coronel was erelid van Ajax. Hij legde zijn werkzaamheden in 2011 neer na een voortslepend conflict met Johan Cruijff. Bij zijn vertrek als bestuurder noemde hij de club "het mooiste wat me in mijn leven is overkomen." De titel die Ajax dat seizoen op de laatste speeldag behaalde na een heroïsche 3-1 thuiswinst op FC Twente, vond hij van de 21 kampioenschappen die hij meemaakte de mooiste.

Naast zijn bemoeienissen bij Ajax had Coronel een zeer succesvolle loopbaan in de verzekeringsbranche. Hij zette zich ook in voor Artis en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Coronel, die door de holocaust een groot deel van zijn familie nooit gekend heeft, maakte zich zijn hele leven sterk tegen antisemitisme.

Door Redactie Het parool:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.