Zeer matig Ajax verrassend onderuit tegen Willem II

Gepubliceerd op 21 augustus 2016 om 12:46

Ajax heeft zaterdagavond een zeer verrassende nederlaag geleden tegen Willem II. De Amsterdammers gingen na een vroege voorsprong met 2-1 onderuit tegen de Tilburgers.

Ajax kwam in de Amsterdam Arena al na 23 seconden op voorsprong via Davy Klaassen. Halverwege de eerste helft zette Erik Falkenburg Willem II op gelijke hoogte en vijf minuten later schoot Fran Sol de Tilburgers zelfs op voorsprong.

In de tweede helft kwamen beide ploegen niet meer tot scoren, waardoor Willem II voor de eerste keer in de geschiedenis een uitwedstrijd bij Ajax wist te winnen.

De Amsterdammers speelden vorige week in eigen huis al met 2-2 gelijk tegen Roda JC en de ploeg van Peter Bosz leed tegen Willem II al het tweede puntenverlies in drie Eredivisieduels. De Amsterdammers staan voorlopig op de zevende plaats met vier punten. Willem II boekte de eerste overwinning van het seizoen en staat tiende.

Onana

Ajax begon met André Onana als doelman aan de thuiswedstrijd tegen Willem II. Hij verving Jasper Cillessen, die vanwege zijn op handen zijnde transfer naar FC Barcelona buiten de selectie was gelaten door Bosz. De 20-jarige Onana maakte tegen Willem II zijn officiële debuut voor Ajax.

Klaassen bezorgde Ajax een uitstekende start. Hij opende de score in de Amsterdam Arena al na 23 seconden. De middenvelder kopte een voorzet van Anwar El Ghazi binnen. Klaassen maakte de snelste treffer voor Ajax sinds Nikos Machlas op 11 maart 2001 de 0-1 scoorde bij FC Groningen (17 seconden).

Na de snelle openingsgoal van Klaassen wist Ajax niet door te drukken. Willem II bood goed partij en kwam via Falkenburg halverwege de eerste helft op gelijke hoogte. De aanvallende middenvelder schoot fraai raak na een goede actie van Bruno Andrade.

Vijf minuten later kwamen de bezoekers uit Tilburg zelfs op voorsprong. De Spaanse aanwinst Sol werd volledig vrijgelaten in het strafschopgebied van Ajax en de spits profiteerde optimaal van de vrijheid.

Blessure Dijks

Ajax kreeg vlak voor rust nog een tegenvaller te verwerken. Mitchell Dijks raakte geblesseerd en werd vervangen door Nick Viergever. De Amsterdammers wisten nauwelijks gevaar te stichten en de spelers zochten na 45 minuten onder een striemend fluitconcert de kleedkamers op.

In de tweede helft ging de formatie van Bosz met invaller Daley Sinkgraven op zoek naar de gelijkmaker. De middenvelder verving Riechedly Bazoer, maar het spel van Ajax werd er niet beter op.

Donny van de Beek, de vervanger van de licht geblesseerde Nemanja Gudelj, en Davinson Sanchez waren wel gevaarlijk. Zij wisten doelman Kostas Lamrou echter niet te verschalken, waardoor Ajax voor de tweede wedstrijd op rij punten verspeelde.

Champions League

Ajax kende zodoende ook een slechte generale voor de return in de laatste voorronde van de Champions League tegen FK Rostov. Het eerste duel in Amsterdam eindigde eerder deze week in 1-1. Ajax probeert woensdag in Rusland plaatsing voor het hoofdtoernooi af te dwingen.

Door Redactie: NU.nl Sport / ANP Foto: Foto: ProShots