'Kansloze' Atlantic League afgeschoten: 'Anders dan Ajax tegen Noorse clubs'

Gepubliceerd op 16 oktober 2016 om 10:43

Deze week doken er verhalen op over een zogenaamde 'Atlantic League', een nieuwe internationale competitie waar onder meer Ajax, PSV, Feyenoord en diverse clubs uit Scandinavië en Schotland zouden moeten gaan deelnemen. Zeventien jaar geleden lagen er soortgelijke plannen. Zaakwaarnemer Rob Jansen bedacht destijds de 'Euro League'.

Naamloos-3705-216.png

"Wij waren in 1999 echt heel ver met een plan dat zo revolutionair was dat alles zou veranderen. In het diepste geheim werd er met grote partijen gesproken. Ajax, PSV, Feyenoord, FC Porto, Benfica, Sporting Lissabon, Anderlecht, Celtic, Glasgow Rangers, FC Kopenhagen, de topclubs uit Zwitserland. Ze zouden allemaal uit hun nationale competitie stappen", vertelt de Hagenaar in een uitgebreid interview met het Algemeen Dagblad. 

"Wij brachten die clubs vervolgens bij elkaar en creëerden daarmee een fictief voetballand van meer dan zestig miljoen inwoners. Net zoveel als Engeland en Spanje. Er waren multinationals bereid om er direct in te stappen. We wisten al hoe we de rechten zouden verkopen, hoe de betalingen zouden lopen, de arbitrage was geregeld, de infrastructuur." Omdat de plannen te vroeg uitlekten, viel alles in duigen. De KNVB en de UEFA waren woedend. 

Een nieuwe competitie waarin Ajax, PSV en Feyenoord het opnemen tegen ploegen uit Zweden en Noorwegen - dáár gelooft Jansen niet in. "Wij verzekerden ons destijds van geweldige affiches. Zou jij naar Ajax - FC Porto gaan? Of naar Feyenoord - Celtic? Ja, toch? Dat is iets heel anders dan Ajax, Feyenoord of PSV tegen Noorse of Finse clubs. Daar staan de mensen niet voor in de rij. En de grote sponsors al helemaal niet."

Door de Redactie  AjaxvoetbalPrimeur Foto:  AjaxvoetbalPrimeur

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.