Ajax nipt te sterk voor Excelsior bij Eredivisiedebuut Nouri

Gepubliceerd op 30 oktober 2016 om 10:35

Ajax heeft zaterdagavond in de Eredivisie zonder veel moeite gewonnen van Excelsior. De Amsterdammers waren in de Arena veel te sterk, maar wonnen slechts met 1-0 van de Rotterdammers.

Hakim Ziyech brak drie minuten na rust de ban met een afstandsschot. Lasse Schöne verzuimde Ajax even later op een 2-0 voorsprong te zetten. De Deen miste voor de eerste keer in zijn Eredivisieloopbaan een strafschop.

In de tweede helft maakte Abdelhak Nouri zijn competitiedebuut voor Ajax. De 19-jarige middenvelder speelde een maand geleden in het KNVB-bekerduel met Willem II (5-0) al zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht.

Vaclav Cerny, afgelopen woensdag twee keer trefzeker in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys in Werkendam (1-6), mocht net als Nouri na zeventig minuten invallen.

Voor Ajax is het al de dertiende wedstrijd op rij zonder nederlaag. De ploeg van trainer Peter Bosz staat nu op de tweede plek in de Eredivisie met 26 punten, twee minder dan koploper Feyenoord dat zondag nog tegen sc Heerenveen speelt.

Dolberg

Ajax nam zoals verwacht al in de beginfase van de wedstrijd het initiatief tegen Excelsior. Het leverde een goede kans op voor Kasper Dolberg, maar de Deense spits schoot over na een voorzet van Ziyech.

Ook Bertrand Traoré (redding) en Schöne (over) kregen mogelijkheden, maar Ajax kwam in de eerste helft niet echt door de defensie van Excelsior heen. De Kralingers hadden aanvallend weinig in te brengen en probeerden vooral tegen te houden.

Dat lukte de bezoekers de hele eerste helft, maar enkele minuten na rust was het alsnog raak voor Ajax. Dolberg legde de bal met zijn hoofd voor de voeten van Ziyech, die doelman Tom Muyters verschalkte met een geplaatst schot.

Na zestig minuten spelen had het al 2-0 moeten staan, nadat Danny Makkelie de bal op de stip legde na een overtreding op Dolberg. De uit stand genomen strafschop van Schöne was echter een prooi voor Muyters. Tien minuten eerder had de Deen al de paal geraakt met een afstandsschot.

Kansen

Excelsior kwam weinig in het spel voor, maar was zo nu en dan wel gevaarlijk. Zo zag Danilo Pantic na ruim vijftig minuten zijn harde schot in de korte hoek gekeerd worden door Ajax-doelman André Onana.

Op een enkele mogelijkheid van Excelsior na was het echter eenrichtingsverkeer in de Arena. Ajax kreeg grote kansen via Dolberg, Amin Younes en invaller Cerny, maar het trio was veel te slordig in de afronding.

De thuisploeg verzuimde de score verder uit te breiden en werd steeds slordiger, maar Excelsior was aanvallend machteloos. Nouri kreeg in de laatste seconde van de wedstrijd nog wel een kans om zijn Eredivisiedebuut op te luisteren met een doelpunt, maar de middenvelder schoot naast.

Door de Redactie NuSport: Foto: Proshots