Ajax na thuiszege op Celta al zeker van knock-outfase Europa League

Gepubliceerd op 4 november 2016 om 13:47

Ajax heeft zich donderdagavond dankzij een 3-2 thuiszege op Celta de Vigo al na vier groepswedstrijden geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League.

Kasper Dolberg scoorde voor rust in de Amsterdam Arena en Hakim Ziyech en Amin Younes deden dat na rust voor de thuisploeg. Daarmee leek de wedstrijd beslist.

Oud-Feyenoorder John Guidetti scoorde bij een 3-0 stand echter voor Celta en Iago Aspas zorgde met de aansluitingstreffer nog voor een spannende slotfase, maar Ajax trok de zege over de streep.

De Amsterdammers leiden in groep G royaal met tien punten uit vier wedstrijden en is de derde Nederlandse club ooit die al na vier groepsduels zeker is van overwintering in de Europa League. In het seizoen 2011/2012 presteerden FC Twente en PSV dat ook.

Standard Luik won met 0-3 bij Panathinaikos en is de nummer twee met vijf punten. Celta de Vigo staat derde met eveneens vijf punten. Panathinaikos verzamelde tot dusver slechts een punt.

Ajax speelt in de groepsfase op 24 november nog thuis tegen Panathinaikos en op 8 december gaat de ploeg van trainer Peter Bosz op bezoek bij Standard Luik.

Onana

In de beginfase gebeurde er donderdag weinig in de Arena. De wedstrijd kabbelde voort en echte kansen waren er niet. Theo Bongonda schoot namens Celta een keer over en Davy Klaassen zag namens Ajax de bal naast gaan.

Na iets meer dan een kwartier kwam Ajax goed weg toen doelman André Onana de bal zomaar in de voeten schoof van Bongonda. De aanvaller schoot rakelings naast.

Gaandeweg de eerste helft voerde Ajax de druk op en dat leidde tot kansen. Ziyech vond uit een vrije trap de vuisten van doelman Ruben Blanco en de bedrijvige Dolberg zag zijn inzet tot twee keer toe worden gekeerd door de Spanjaard. Niet veel later schoot Ziyech net naast.

Celta kwam er niet meer uit en de openingstreffer van Ajax vlak voor rust was verdiend. Dolberg ontdeed zich na een pass van Bertrand Traoré op fraaie wijze van zijn tegenstander en rondde goed af.

Slordiger

Na rust daalde de amusem

entswaarde even en kwam Celta weer iets meer terug in de wedstrijd, al was Ajax aanvankelijk wel het dichtst bij een treffer. Lasse Schöne schoot uit een vrije trap net over en Joël Veltman zag de bal na een schot eveneens net over het doel gaan.

Mede doordat Ajax slordiger werd kwam Celta er een paar keer gevaarlijk uit. De Spanjaarden slaagden er echter niet om doelman Onana echt op de proef te stellen en aan de andere kant toonde de ploeg van trainer Bosz zich wel effectief.

In de 68e minuut stelde Traoré Ziyech met een mooie pass in staat te scoren en een paar minuten later vond Younes met een schot in de verre hoek het net.

Daarmee leek de wedstrijd beslist, maar het werd nog spannend. Guidetti, die onder een striemend fluitconcert inviel, zorgde voor 3-1 en in de slotfase kwam Celta via Aspas terug tot 3-2. In de benauwde laatste minuten hield Ajax stand, mede dankzij Onana. De doelman redde na een fout van Veltman, waardoor plaatsing voor de knock-outfase van de Europa League een feit is voor Ajax.