PSV zeldzaam sterk in thuisduels Champions League

Gepubliceerd op 13 september 2016 om 13:53

PSV begint dinsdagavond met een thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid aan het nieuwe Champions League-seizoen in de wetenschap dat het de laatste vier duels in het miljoenenbal in eigen huis niet heeft verloren.

Naamloos-3172.png

Meerdere PSV'ers lieten in aanloop naar het weerzien al weten dat de wedstrijden in het Philips Stadion ook dit seizoen weer de basis moeten vormen voor Europees succes. Vorig jaar won de ploeg van trainer Phillip Cocu al zijn thuisduels in de groepsfase: 2-1 tegen Manchester United, 2-0 tegen VfL Wolfsburg en 2-1 tegen CSKA Moskou. Vervolgens bleef het in de achtste finale tegen Atlético 0-0 in Eindhoven.

Zelfs gerenommeerde Europese opponenten als de ploeg van trainer Diego Simeone en Bayern München spraken na de loting daarom met respect over de koppeling aan landskampioen. Met het tijdens CL-wedstrijden altijd fanatieke thuispubliek achter zich heeft PSV al meer dan eens bewezen zich op een goede dag te kunnen meten met welke tegenstander dan ook.

Zo lang als nu bleef PSV sinds de oprichting van de Champions League in 1992 maar zelden ongeslagen. Meestal duurde zo'n serie maximaal drie wedstrijden. Alleen in de periode 2003-2005 was de Europa Cup I-winnaar jarenlang écht onverslaanbaar op eigen veld. Tussen de nederlagen tegen AS Monaco (1-2) en Olympique Lyon (0-1) zaten elf duels zonder verliespartij (W9 G2).

Het was de periode waarin PSV onder leiding van Guus Hiddink de CL-finale op een haar na miste, doordat Massimo Ambrosini in de halve finale van het seizoen 2004/05 vlak voor tijd de cruciale uitgoal maakte. De 3-1 overwinning was na de 2-0 nederlaag in Milaan niet genoeg voor een plek in de eindstrijd. AC Milan was in die jaren een van de vele topploegen die verloor in Eindhoven.

Tussen november 2003 en december 2005 bleven alleen Arsenal (1-1) en Olympique Lyon (1-1) overeind op bezoek bij PSV. AEK Athene, Deportivo La Coruña, Panathinaikos, Rosenborg BK, AS Monaco, Schalke 04, nogmaals Milan en Fenerbahçe gingen stuk voor stuk onderuit in het Eindhoven. Het is verreweg de beste thuisreeks van PSV in de Champions League.

De ploeg van Cocu is nu hard op weg van het Philips Stadion weer een onneembare vesting te maken. De oud-international gelooft dat het mogelijk is, met de steun van de aanhang. 'Dat werkt namelijk twee kanten op. Het publiek heeft een positieve invloed op het eigen team, maar het heeft ook duidelijk effect op de tegenstander. Dat hebben vorig seizoen ook meerdere coaches aangegeven.'

Door de Redactie VI: Foto VI

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.