'Top ministerie actief betrokken bij foto Volkert van der G.'

Gepubliceerd op 26 september 2015 om 10:38

De top van het ministerie van Veiligheid en Justitie was ervan op de hoogte dat er in mei vorig jaar een foto van Volkert van der G. werd gemaakt.

Dat meldt NRC Handelsblad. Het maken van het kiekje, twee weken na de voorwaardelijke vrijlating van de moordenaar van Pim Fortuyn, gebeurde ondanks een mediaverbod voor Van der G. in nauw overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur zei dinsdag in de Tweede Kamer dat het Openbaar Ministerie pas een dag van tevoren op de hoogte werd gesteld, maar zijn eigen ministerie, dat verantwoordelijk is voor de NCTV, was al veel langer op de hoogte.

Het idee was volgens de krant dat de beveiliging van Van der G. makkelijker zou zijn als een jacht van de media op de eerste foto zou uitblijven. En de NCTV was verantwoordelijk voor de bewaking en beveiliging van Van der G.

Dick Schoof, hoofd van de NCTV, zit als topambtenaar in de bestuursraad van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij zei vrijdag in afwachting van een brief van de minister aan de Kamer niet te willen reageren.

Oud-minister Opstelten (VVD), verantwoordelijk voor het ministerie toen de foto werd gemaakt, verwees voor commentaar naar 'de huidige minister'. Voormalig staatssecretaris Fred Teeven (VVD) zegt niets te hebben geweten van het fotograferen van Volkert. Hij zegt dat hij het nemen van een foto ook geen goed idee zou hebben gevonden.

ad.nl/ © anp

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.