Verzet tegen 80 miljoen staatssteun voor Rembrandts

Gepubliceerd op 27 september 2015 om 17:45

Een meerderheid van de Nederlandse kiezers is tegen het besluit van de regering om 80 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aankoop van twee schilderijen van Rembrandt. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond is 36 procent van de mensen voor en 56 procent van de mensen tegen de miljoenensteun.

Vooral PVV-kiezers zijn tegen, 78 procent van hen ziet niets in de financiële bijdrage van de staat. Van 50Plus-kiezers is 73 procent tegen en bij de SP 69 procent. Onder kiezers van D66- en CDA-huize is een meerderheid juist voor de staatssteun voor de aankoop. Zes op de tien D66-aanhangers zeggen ja, bij CDA is dat 53 procent.

Maandag werd bekend dat het Nederlandse kabinet inzet op de terugkomst naar Nederland van detwee schilderijen, huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Het kabinet zei er toen de helft van de benodigde 160 miljoen voor op tafel te willen leggen. De andere helft zou dan voor rekening komen van het Rijksmuseum in Amsterdam, dat toen zei ,,alles op alles te zetten'' om het geld bijeen te krijgen.

,,Kunst is natuurlijk wel een collectief bezit en als een overheid zich daar helemaal niet mee bemoeit kan het zo gebeuren dat dit soort schilderijen naar een rijke oliestaat gaan. Dat zou ik zeer onwenselijk vinden'', zei minister Bussemaker van Cultuur.

Frankrijk
Ook Frankrijk wil een gooi doen naar een van de schilderijen. De Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin liet donderdagavond weten dat ze het schilderij wil kopen voor het Louvre in Parijs.

Mogelijk komt er een samenwerking tussen Nederland en Frankrijk. Pellerin wees erop dat zij en Bussemaker in juli dit jaar aan de huidige eigenaren hebben voorgesteld dat het Louvre en het Rijksmuseum ieder een schilderij van het dubbelportret zouden kopen en dat de werken samen afwisselend in beide musea zouden komen te hangen.

Hoewel er inderdaad is gesproken over een samenwerking, hebben de eigenaren volgens Bussemaker het Rijksmuseum het voorkeursrecht gegeven

© ad.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.