Platini en Blatter 90 dagen geschorst door FIFA

Gepubliceerd op 8 oktober 2015 om 16:56

De ethische commissie van de FIFA heeft Sepp Blatter en Michel Platini voor 90 dagen geschorst, zo maakt de wereldvoetbalbond donderdag bekend. Ook de tweede hand van Blatter, Jerome Valcke, wordt geschorst. De Fransman was in september door het FIFA-bestuur al op non-actief gezet, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de illegale handel in kaartjes voor WK-wedstrijden in Brazilië.

media_xll_3332917-3.jpgVanwege de schorsing kan UEFA-voorzitter Platini zich ook niet verkiesbaar stellen voor het voorzitterschap van de FIFA.

Een andere presidentskandidaat, Chung Mong-Joon, wordt voor zes jaar geschorst. Aan hem is bovendien een boete van 100.000 Zwitserse francs opgelegd. Chung Mong-joon wordt ervan verdacht dat hij stemmen heeft gekocht voor het WK-bid van Zuid-Korea voor 2022. De schorsing gaat per direct in.

De schorsing van de twee voetbalbestuurders kan met nog eens 45 dagen worden verlengd, zo meldt de ethische commissie onder leiding van Hans-Joachim Eckert.

De wereldvoetbalbond wordt al tijden geteisterd door corruptieschandalen, maar voorzitter Blatter bleef lange tijd buiten schot. De positie van de Zwitser kwam echter aan het wankelen nadat bekend werd dat er in 2011 1,8 miljoen euro was overgemaakt vanuit de FIFA naar UEFA-voorzitter Michel Platini. De Zwitserse aanklager noemt dit smeergeld, maar volgens de Fransman was het een betaling voor werkzaamheden die hij had verricht bij de FIFA tussen 1999 en 2002.

Platini
Vlak voordat de FIFA de schorsingen wereldkundig maakte, reageerde Platini woest op de aantijgingen. De voorzitter van de UEFA heeft het gevoel dat mensen binnen de FIFA zijn reputatie willen beschadigen.

,,Het opzettelijk naar buiten lekken hiervan, is een poging mijn reputatie te beschadigen'', schrijft Platini. ,,De afgelopen weken heb ik aangegeven volledig te willen meewerken met de autoriteiten, die de regels strikt volgen. Aan de andere kant spot de FIFA juist met deze regels.''

ad.nl/ © reuters.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.