'Met één prik beschermd tegen de ziekte van Lyme'

Gepubliceerd op 10 oktober 2015 om 14:38

Met één injectie een seizoen lang volledig beschermd zijn tegen Lyme. Wetenschappers hebben het middel getest op muizen en met opvallend goed resultaat: de beestjes waren 100 procent beschermd tegen de bacterie die Lyme veroorzaakt.

'Met één prik beschermd tegen de ziekte van Lyme'Het  Amerikaanse programma NBC News schrijft over het onderzoek, waarvan de resultaten tijdens een bijeenkomst over infectieziekten in San Diego werden gepresenteerd. 

'Beter dan een vaccin'
"Het is geen vaccin, het heeft zelfs heel veel voordelen boven een vaccin", zegt een van de onderzoekers  tegen NBC News. "Een vaccin bestaat uit kleine stukjes van de bacterie of het virus dat je wilt bestrijden en daar moet je lichaam dan antistoffen tegen aanmaken." Het middel dat nu is ontwikkeld, is zelf de antistof. Er hoeven dus geen ziekmakers ingespoten te worden. Volgens de onderzoekers is het veilig en werkt het direct. "Zodra je de prik krijgt, ben je volledig beschermd."

Maar als het middel op de markt komt, dan zit er ook een nadeel aan: risicogroepen voor de ziekte van Lyme zouden het elk jaar opnieuw moeten krijgen, net zoals nu gebeurt met de griepprik.

De volgende stap in het onderzoek is dat het middel op mensen getest wordt. Daar willen de onderzoekers volgend jaar mee beginnen.

25.000 Nederlanders
Eerder was er al eens een vaccin tegen Lyme op de markt, maar dat werd teruggehaald omdat het bedrijf erachter door meerdere mensen was aangeklaagd omdat ze zeiden ziek te zijn geworden door het middel. Nu is er weinig dat tegen de ziekte werkt.

In Nederland krijgen ieder jaar zo'n 25.000 mensen de ziekte van Lyme, met soms ernstige gevolgen. Een deel van de patiënten krijgt klachten, zoals griepverschijnselen die maar niet overgaan en gewrichts- of zenuwpijn.

RTL News / © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.