Burgemeester: Aanval opvang Woerden door gebrek aan regie

Gepubliceerd op 10 oktober 2015 om 15:31

Het vluchtelingenprobleem in Nederland wordt niet adequaat aangepakt. De aanval op vluchtelingen in Woerden is het gevolg van een gebrek aan regie bij de aanpak ervan, zegt burgemeester Molkenboer van de Utrechtse plaats.

Burgemeester: Aanval opvang Woerden door gebrek aan regieVannacht bestormden zo'n 20 aanvallers met zwaar vuurwerk en eieren een vluchtelingenopvang in Woerden.

Richting geven aan oplossing
"Ja, het is het gevolg van regie van niemand, ook niet in Den Haag. De regie heeft tot vrijdag heel erg ontbroken. Pas vrijdag is er vanuit Den Haag een begin aan een richting gegeven. We wisten afgelopen maand al dat we met vluchtelingen geconfronteerd zouden worden. Nu het zover is, gaan we pas reageren."

Premier Mark Rutte heeft Molkenboer kort gebeld over de gebeurtenissen in Woerden. "Hij heeft zijn afkeer over de situatie geuit´´, zegt de burgemeester. "Ik heb hem gezegd dat het zaak is om in Nederland richting te geven aan een oplossing."

Enorme impact
Molkenboer benadrukte nog eens hoe groot de impact was op de 148 vluchtelingen in de sporthal, onder wie bijna 50 kinderen. "Deze groep zat eerst in Bergen op Zoom. Het is de tweede verlenging van hun verblijf hier. Deze mensen zitten al acht dagen in de noodopvang, en dat brengt veel stress met zich mee. En natuurlijk zijn ze al veel langer onderweg."

"De knallen door de nitraatbommen die de belagers afstaken, ervaren zij als enorm traumatisch. Dit zijn mensen die uit een oorlogssituatie komen. Velen van hen schrokken zo, dat ze weg wilden uit de hal. Wij hebben ze kunnen tegenhouden nadat we ze de garantie hebben geboden dat ze hier veilig zijn."

RTL Nieuws / © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.