OVV komt met uitsluitsel over ramp MH17

Gepubliceerd op 11 oktober 2015 om 16:25

Dinsdag is de publicatie van het langverwachte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met vlucht MH17. Op welke cruciale vragen gaan we antwoord krijgen?

MH17-zonnebloem-_0jpg2-1.jpg1. Hoe is het onderzoek precies gegaan?
Er is ruim een jaar lang onderzoek gedaan naar allerlei bewijsmateriaal: de zwarte doos, de wrakstukken, radarbeelden,  communicatie, ooggetuigenverslagen enzovoorts. Dat is gebeurt onder leiding van de Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) die een internationaal team van onderzoekers aanstuurde. Dat team bestaan behalve Nederlandse onderzoekers uit specialisten uit Maleisië, Australië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Oekraïne en Rusland. Dat Oekraïne en Rusland deelnemen - landen die zelf onderwerp van onderzoek zijn - is het gevolg van internationale regels bij vliegrampen.

In de eerste bevindingen van vorig jaar september stond dat het toestel was doorboord door 'een groot aantal objecten' die het vliegtuig met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt. Daarbij werd niet gezegd dat het toestel door een raket is getroffen. Daarna is door het Openbaar Ministerie overigens wel bekendgemaakt dat het samen met de OVV onderzoek heeft gedaan naar een aantal onderdelen, dat wellicht afkomstig is van een Buk-raketsysteem.

2. Wat krijgen we te horen tijdens de presentatie?
Onderzoeksraad-voorzitter Tjibbe Joustra presenteert vanaf 13:15 uur het eindrapport. Dit is live te zien op RTL Z en op deze site.  Het eindrapport behandelt deze thema's:

  • De toedracht van de crash
  • Het vliegen over conflictgebieden
  • De late beschikbaarheid van de passagierslijsten
  • De laatste momenten van inzittenden

De presentatie is op luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Daar zal ook een driedimensionale reconstructie van een deel van het toestel te zien zijn. Aan de hand van de geborgen wrakstukken is een deel van cockpit en businessclass gereconstrueerd. Het complete rapport komt om 13:45 online. 

3. Komt er een definitief antwoord op de oorzaak van de crash?
Ja. Dit is een eindrapport dat helderheid moet verschaffen over de oorzaak van de crash. Er zal meer duidelijk worden over de manier waarop het toestel is neergehaald en de mogelijke lanceerlocatie van de raket.

4. Wordt er ook een schuldige aangewezen?
Nee. Het onderzoek zal niet uitwijzen wíe er verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17. Die schuldvraag moet worden beantwoord in het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie eind dit jaar afrondt.  

5. Wat zegt dit onderzoek nu precies, wat voor belang heeft het?
Het is voor nabestaanden belangrijk om te weten wat er op 17 juli 2014 precies is gebeurd. Dat kan helpen om het verlies te verwerken. Al is er al veel over de crash gepubliceerd, dit is het eerste moment dat er van officiële zijde zaken worden bevestigd en er zullen ook nieuwe feiten boven tafel komen.

Daarnaast is het voor de luchtvaartsector en overheden een belangrijk onderzoek. De OVV zal aanbevelingen doen over zaken die niet goed geregeld zijn en zullen er lessen worden getrokken om de luchtvaart veiliger te maken. En dat is uiteindelijk van belang voor iedereen die in een vliegtuig stapt.

RTL Nieuws/ © timefornews

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.